ManşetNedir? Nasıl? Neden?
Trend

Geçmişten Bugüne Kripto Paraya Yasak Koymuş Ülkeler!

Sponsorlu İçerik

Bazı insanlar kripto para trade işlemleri gerçekleştirme konusunda şanslı değiller. Yaşadığınız yere bağlı olarak, kripto para birimleriyle ticaret yapabilirsiniz yada buna izniniz olmayabilir. Aslında, farklı kripto para mevzuatı olan birçok ülke var, bazıları kripto para tutmaya izin verirken, trade işlemlerini yasaklamış durumda. Bazı ülkelerde, sadece kripto para ve BTC tutmak bile yasal cezalar getirebilir.

Kripto para ticaretinin yasak olduğu bazı ülkeler:

Cezayir

2017‘nin sonuna doğru, Cezayir‘in tüm kripto paraları tamamen yasaklamayı planladığı söylentileri dolaşmaya başladı. Daha sonra 2018‘de 117. maddede öngörülen Cezayir Mali Kanunu onaylandı: “Sanal para olarak adlandırılan parayı satın almak, satmak, kullanmak ve bulundurmak yasaktır.”

Yasaya göre, bu eylemlere saygı göstermemek yasal cezaya neden olur.

Bangladeş

Bangladeş, 2014’te bile kripto paralara çok düşkün değildi. Bangladeş Bankası, bitcoin kullanırlarsa, 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekleri konusunda vatandaşlarına uyarılarda bulundu. Aralık 2017‘de Merkez Bankası resmi olarak, kripto para biriminin Bangladeş’in 1947 tarihli Döviz Düzenleme Yasası, 2009 Terörle Mücadele Yasası ve 2017 Kara Para Aklamayı Önleme Yasası‘na uymadığını öngören bir bildirim yayınladı.

İnsanlar bu gelişmelere rağmen hala kripto ticareti yapmaya devam ettiler, ancak bu daha sonra Bangladeş bankalarını ve finans kuruluşlarını düzenlemelerini daha da zorlaştırmaya teşvik etti.

19 Şubat 2018‘de Siber Suç Birimi Komiser Yardımcısı Nazmul İslam, kripto kullanıcılarının ve traderların kovuşturmaya maruz kalacağını ve “zaten birkaç bitcoin kullanıcısı bulduklarını ve daha fazlası için çalıştıklarını” söyledi. Takiplerinde bir kaç web sitesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Bolivya

Bolivya kripto para birimlerini hiçbir zaman yasal olarak görmedi ve hükümet ülkedeki kullanımlarını caydırmak için sağlam tavırlar aldı. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kullanmak, para cezası veya tutuklanma sebebi. Bitcoin trade‘i veya madenciliği yapıp yakalanan bazı insanlar tutuklandı.

Çin

2017 yılında Çin Halk Bankası (PBOC) yerel kripto para borsalarının kullanımını yasaklamaya başladı ve bu da onları kapatmaya itti. Daha sonra, Çinli düzenleyiciler sadece ticari borsaları değil, yerli kripto para ticaretini de çökertmeye odaklanmaya başladılar.

Çin‘de yerli kripto para borsaları yasaklanmasına rağmen, insanların kripto ticaret yasağını aşmak için çabaladıkları bildirildi.

Ekvador

Ekvador, 2014 yılının ortalarında finansal durumunu düzeltmek için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanılmasını yasakladı.

Bununla birlikte, kanunlar Ekvador‘da diğer Güney Amerika ülkelerine kıyasla çok sıkı bir şekilde uygulanmadığı için, insanların hala Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini satın alıp satabilmeleri için çeşitli yollar var.

Mısır

Mısır’da kripto para birimleri tamamen yasaklanmış durumda, bu da onlarla ticaret yapmanın da yasadışı olduğu anlamına geliyor.

Mısır’ın birincil İslami yasama organı olan Dar’l-Ifta, Bitcoin’deki ticari işlemleri haram (İslam hukuku altında yasaklanmış) olarak sınıflandıran bir dini kararname yayınladı.

Endonezya

2018‘in başlarında Endonezya Merkez Bankası tüm kripto para birimlerinin kullanımını yasakladı. Bir yıl sonra ülke Bitcoin‘i bir meta olarak sınıflandırırken, yine de kullanılmasını yasakladı.

Hindistan

Hindistan genel olarak kripto para konusunda gri bölgede. Ülke hâlâ Yargıtay’ın sanal varlıklarla ilgili karar vermesini bekliyor.

Nisan 2018’de, Hindistan Merkez Bankası (RBI), bankaların ve düzenlemeye tabi finansal kurumların “sanal para birimleriyle uğraşmasını veya anlaşmasını” yasakladı. Düzenlemelerin ardından yurtiçi borsalarda kripto ticareti yasaklandı.

Temmuz 2019’da, kripto para birimlerine yönelik kapsamlı bir yasak kabul edildi ve bu da şu anda geliştirilmekte olan resmi, dijital para birimini dışladı. Ayrıca, medyaya sızan bir taslak yasa tasarısı, vatandaşlar için “Hindistan topraklarında Kripto para birimini madencilik, üretme, tutma, satma, anlaşma, ihraç etme, aktarma, elden çıkarma veya kullanma” durumlarında cezaevi cezaları önerdi.

Fas

Fas, büyük bir Faslı dijital hizmetler şirketi MTDS’nin ”Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başlayacağını’‘ açıklamasından birkaç gün sonra Kasım 2017’de Bitcoin ve diğer kripto para birimi işlemlerini yasadışı hale getirdi.

Fas’ta herhangi bir kripto para birimi göndermek ve almak sizi para cezasına çarptırır.

Nepal

Nepal, Bitcoin ve kripto para ticaretini yasadışı olarak görüyor. Ayrıca 2017 yılında Bitcoin traderlarının tutuklandığı, ve bu tutuklamaların bazı sanıklar için para cezası ve hapis cezası ile sonuçlandığı biliniyor.

Pakistan

Pakistan Devlet Bankası, Nisan 2018’de Pakistan’da Bitcoin ve diğer kripto para / token / koinlerin yasaklandığını açıkladı. Devlet Bankası ayrıca, kurum ve kuruluşların sanal para birimleri içeren işlemleri kolaylaştırmasını yasakladı.

Rusya

Bitcoin ve kriptolar Rusya’da henüz yasadışı olmasa da, bunu hizmet ve ürün ödemesi olarak kullanamazsınız ve Merkez Bankası kurumların kripto kabul etmesini yasaklamıştır.

Ticaret henüz yasadışı olmasa bile, Şubat 2020’de Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Merkez Bankası tarafından kripto para ödemelerinin Rusya’da yasaklanacağı duyuruldu. Dahası, Rusya Merkez Bankası kripto para birimiyle ilgili tüm faaliyetleri yasaklamak istiyor. Yeni yasanın önümüzdeki baharda kabul edilmesi bekleniyor.

Katar

6 Ocak 2020’de Katar Finans Merkezi Düzenleme Kurumu (QFCRA), kripto tabanlı hizmetlerin Katar finans Merkezinde ya da bu merkezden çalışmasına izin verilmediğini belirtti.

Yetkililere göre, finans merkezinde kripto ticaret hizmeti veren şirketler yasal cezalarla karşı karşıya kalacaklar. Katar, kripto paraları “dijital olarak takas edilebilen veya transfer edilebilen ve fiat para birimleri ve diğer parasal araçlar hariç ticaret ve yatırım amacıyla kullanılabilecek para biriminin yerini alan değer” olarak tanımladı.

Finans merkezi 2005’ten beri tescilli yasal, düzenleyici ve vergi kurallarına sahip. Yeni yasak, sanal varlıkların alışverişini veya transferini veya kripto paralar ile fiat para birimleri arasındaki değişimi yasaklamakta.

Katar Merkez Bankası ilk olarak 2018‘de “finans ve bankacılık sisteminin güvenliğini sağlamak” için Bitcoin ticaretini yasaklamaya çalıştı.

Sonuç

Kripto para birimleri on yıldan uzun bir süredir varlığını sürdürüyor, ancak düzenleyici manzara, geleneksel finansal piyasalarda uygulanan kadar gelişmiş olması için hala uzun bir yol var. Hala kriptolara nasıl yaklaşılacağından ve kullanımlarından emin olamayan birçok ülke var, ancak umarız yıllar içinde dijital varlıklar için küresel düzeyde daha sağlam bir düzenleyici altyapı var olur.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu