TBMM’deki kripto para toplantısının detayları açıklandı
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal, kripto para düzenlemesiyle ilgili TBMM’de toplantı yaptı.
Son zamanlarda ülke gündeminde adından sıkça söz ettiren kripto para tasarısıyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Meclisten geçmesi merakla beklenen yasa tasarısı için AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Mahir Ünal TBMM‘de sektör temsilcileri ve uzmanlar ile bir araya gelerek toplantı yaptı. Elitaş, toplantı bitiminde açıklama yaparak yapılacak olan düzenlemede verginin olması gerektiğini ve ortak kanaatin yasanın biran önce çıkması yönünde olduğunu kaydetti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu‘nda AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal, kripto para temsilcileri ile görüştü. Toplantı için ilk görüntünün alınmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Geçtiğimiz günlerde grup fenomenin Twitter üzerinden yaptıkları, “kripto yasa taslağını konuşuyoruz” adlı canlı yayına katılan Başkanvekili Mustafa Elitaş, sektörle ilgili görüş ve öneri almak amacıyla kripto temsilcilerini çarşamba günü TBMM’ye davet etmişti.
Katılımcıların toplantıda söz konusu yasal düzenleme ilişkin raporlarını sunarak, görüş bildireceği belirtildi. Elitaş, gazetecilere yaptığı açıklamada kripto para toplantısına 13 temsilcinin katıldığını belirterek bakanlıktan teknik elemanların gelmesini istediklerini kaydetti.
Elitaş konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bugün 13 temsilci geldi. Platformdan 6-7 arkadaşımız katıldı. Şırnak, Gaziantep, İstanbul, İzmir gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden hem konuyla ilgili hem de bu piyasalarda tasarruf amaçlı cüzdan sahibi diyebileceğimiz insanlardan da oluşan bir komisyon veya bir ekip, platform oluşturduk. İlgili bakanlıklardan da teknik personelin gelmesini istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu‘na (MASAK) teşekkür ediyorum.”
Söz konusu kurumların temsilcilerinin, toplantıya katılan platformun katılımcılarının görüşlerini dinlediğini aktaran Elitaş, yasa taslağına katkı sağlayacak öğretim görevlilerinin de toplantıda bulunduğunu aktardı. Elitaş, “Sanal yatırım aracı” olarak ortaya konulan, dünyada çok hızlı bir gelişme ortaya çıktığına işaret ederek gelişmelere çeşitli ülkelerin ayak uydurmaya gayret ettiğini, 7-8 ülkenin yasal düzenleme gerçekleştirdiğini anlattı.
İçindekiler
Elitaş: Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılması
Platform üyelerinin düşüncelerini aktaran Elitaş şöyle konuştu:
“Bir an önce kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yapılmasını, bu yapılan düzenlemenin felsefesini engelleyecek şekilde manialar oluşturmaması. Dijital dünyada değişimin hızına ayak uydurmak mümkün değil. Net bir şekilde madde düzenlemesinin 1 saat veya 6 ay sonra eksikliklerini görebiliyoruz. Ortak kanaatimiz; bir an önce taslağın çıkarılması, sistem önündeki engellerin kaldırılması, dış alemde ortaya çıkabilecek, düzenlemenin bulunmadığı ülkelerdeki yatırımcıların da bu konuda aracı olabilecek kişilerin de Türkiye’de faaliyetlerine devam etmeleri konusunda faydalı olacağı konusunu gündeme getirmiş oldular.
Yapılan toplantının ilk olduğunu belirten Elitaş, taslak metin üzerindeki yapılan işi bürokratların dinlediğini ifade etti. TBMM ve AK Parti Grup Başkanlığına yazılı yada mail, sosyal medya vasıtasıyla görüş gönderenlerin dikkate alınacağını da ekledi. Millet vekillerinin ve konu paydaşlarının taslak üzerinde fikir alışverişi yaptıkları vurgulandı. AK Parti Grubu olarak tekrar milletvekilleriyle de bir araya gelinerek değerlendirme yapılacağı bildirildi. Elitaş, Cumhur İttifakı milletvekillerinin de olduğunu, konuyla ilgili katkı sağlayacaklarını söyledi.
Parlamentoda tarih vermek doğru değil
Elitaş, düzenlemelerin hangi ayda yasallaşacağı konusunda bir şey söylemelerinin doğru olmayacağını kaydetti:
“Bu manada teknik çalışmayı milletvekili olarak yapabilmemiz mümkün değil. Temel bir yasa halinde, teferruatlı bir madde metni değil, yönetmelik gibi bir madde metni değil, tarif edici bir madde metni, yönetmeliklerle düzeltilebilecek, değişimlere ayak uydurabilecek bir metin hazırlamayı planlıyoruz. Geniş tanımlama olması gerektiği kanaatini oluşturduk.”
Elitaş NFT ve sanal arsa alım satımını örnek gösterdi:
“Kripto varlıkları dar bir çerçevede değişim aracı veya birikim aracı olarak ortaya koyduğumuz takdirde dar bir kapsam ortaya çıkabilir. Sanal alemde ortaya çıkan arsa alım satımları, NFT dediğimiz koleksiyon aracı olabilecek unsurların da bu alemde bir düzenleyici sistem içine girmesi için bu anlamda geniş bir tanımlama olması gerektiği düşüncesindeyiz.”
Verginin olması kanaati oluştu
Mustafa Elitaş şöyle konuştu:
“İyi bir şey yapalım derken, sanal aleme girişi korkutup, ortadan kaldırabilir miyiz? düşüncelerini tartışmaya çalıştık. Vergi ile ilgili de, bir kısım arkadaşlar ifade etmeye çalıştılar. Verginin olması gerektiği kanaatleri oluştu. O verginin nasıl alınabileceği, nasıl takip edileceği konusu Hazine ve Maliye Bakanlığının ve diğer takip edebilecek arkadaşların işi arasında gözüküyor.
Taslakla ilgili endişeler
Taslakla ilgili “Yurt dışı piyasalarda giriş çıkışı engelliyor mu?” endişesinin olduğunu vurgulayan Elitaş sözlerine şu şekilde devam etti:
“İlgili kurumun tanımladığı borsa veya imtiyaz verilen kişilerin dışında birileri alışveriş yaptığı takdirde yasal korumanın dışına çıkma endişesi var. Biz onu anlatmaya çalıştık. Onlar da biraz daha inceledikten sonra bizimle aynı kanaatte olduklarını düşüneceklerdir. Birkaç konuda itirazları ve çekinceleri vardı ama amaçlarımız aynı. Piyasa kontrolsüzlüğü halinde, mağdur insanlar ortaya çıkabilir, ortam çok müsait bu nedenle yasal düzenleme şart. Kötü niyetlilerin piyasaya girip, olmayan varlığı “sanal varlık” diye satıp, birilerini çok büyük şekilde dolandırma imkanlarının olabileceği endişesini taşıyoruz.”