Altcoin Haberleri

XRP davası hangi aşamada ve sürecin detayları neler?

Sponsorlu İçerik

XRP, öncelikle işlemler için oluşturulmuş ve kripto borsalarında satın alınabilen bir kripto para birimi. XRP, mevcut finansal sistemi tamamlamayı ve yeniden tanımlamayı amaçlayan, işlemlerin hızlı bir şekilde kapatılması ve uygun fiyatlı sınır ötesi havale işlemleri için tasarlanmış bir ödeme platformu olan Ripple‘dan türetilmiştir.

SEC ve Ripple arasında neden bir dava dosyası var?

Ripple, küresel bankalar ve hizmetler arasında popüler olmuştur. Bununla birlikte, Aralık 2020’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple‘ın XRP satarak kayıtsız menkul kıymet teklifleri gerçekleştirdiğini iddia eden bir dava açtı. SEC şikayetinde Ripple’ın 14.6 milyar “birim” XRP’yi 1.3 milyar dolara sattığını belirtti. Daha sonra, Coinbase, Kraken gibi bir dizi borsa, XRP alım satımını askıya aldı veya varlığı listeden çıkardı. O zamandan beri, XRP %65’in üzerinde düştü.

(Menkul kıymet bir yatırım sözleşmesidir; Bir kripto para biriminin yaratıcıları bunu ABD’li alıcılara bir yatırım olarak duyurursa, SEC, coinin ABD yasalarına göre bir menkul kıymet olarak kabul eder.)

Davayla ilgili son gelişme nedir?

SEC’in iddiasına Ripple, SEC‘in argümanını çürütmüş ve bir kripto para birimi olarak XRP‘nin SEC‘in yetki alanı dışında olduğunu ve İngiltere, Japonya ve Singapur’dakiler de dahil olmak üzere dünya çapındaki diğer birkaç düzenleyici tarafından sanal para birimi olarak tanındığını belirten bir yanıt yayınladı.

Geçen hafta SEC, talebin bu davayla hiçbir ilgisi olmadığını savunarak Bitcoin ve Ethereum ile ilgili belgeler sağlamayı reddetti. Ancak Ripple Labs, 26 Mart’ta Yargıç Sarah Netburn‘e bir yanıt mektubu göndererek SEC’den gerekli belgeleri göndermesini istedi. Bitcoin ve Ethereum öyle değilken Ripple‘ın neden bir menkul kıymet olarak kabul edildiğini anlamadıkları için.

Davadan bu yana geçen üç ayda çok şey oldu. Özellikle Ripple’ın fiyatı zarar gördü ve önemli ortaklar ve birçok borsa tarafından askıya alındı. Bununla birlikte, durum ilerledikçe, Ripple’ın fiyatı bir süreye kadar 0.18 $ ‘lık değere kadar indikten sonra toparlandı.

Mevcut durumdan, bu durumda esas olarak dört hareket var:

  • Birincisi, şirketi CEO Garlinghouse ve Başkan Larson‘un finansal bilgileriyle ilgili belgeleri ortaya çıkartmak için zorlamak,
  • İkincisi, SEC‘in Ripple’ın adil bildirim savunmasına karşı yaptığı hareket,
  • Üçüncüsü, Garlinghouse ve Larson’un kendilerine karşı açılan davayı reddetme talebi,
  • Son olarak Ripple, SEC‘in yasal işlem başlatmasının neden 8 yıl sürdüğüne dair bir talepte bulunması.

Deaton Law‘un avukatı John Deaton, SEC’e XRP sahiplerini yanlış tanıttığı iddiasıyla bir dava açtı, “SEC iddiaları XRP Sahipleri hakkında maddi yanlış beyanlarla doludur; Ripple’a olan güvenleri, XRP’yi kullanmaları ve XRP ekosistemini bağımsız olarak geliştirmeleri.” İtiraza yanıt olarak, SEC 3 Mayıs’a kadar önerge ile ilgili savunma belgelerini dosyalamak zorunda ve Federal Yargıç Analisa Torres bu önergenin 17 Mayıs’a kadar verilip verilmeyeceğine karar verecek.

Sahipleri, XRP’nin online durumunu soruyor

Kripto para birimi endüstrisi ve yatırımcılar SEC’in Ripple aleyhindeki davasını yalnızca XRP’nin yasal statüsünün belirlenmesi için değil, diğer kripto para birimleri için oluşturabileceği herhangi bir yasal emsal için de izliyor. XRP, şu anda 40 milyar ABD Dolarını aşan piyasa değerine göre dünyanın en büyük altıncı kripto para birimidir. XRP’nin fiyatı geçen hafta neredeyse %36 arttı ve şu anda dava öncesi Aralık ayındaki seviyenin üç katı olan 1.59 ABD doları seviyesinde işlem görüyor.

Sahiplerin XRP‘nin yeniden listelenmesini şiddetle istemelerinin olası bir nedeni, bu davadaki yeni ilerlemeden kaynaklanıyor olabilir. Yargıç, SEC avukatına, “XRP satan herkes, yani siz ve ben dahil, yasadışı menkul kıymetler mi satıyor?” diye sorguladı. SEC avukatı, “Hayır, Bölüm 4 uyarınca, yalnızca Ripple ve Ripple’ın bağlı kuruluşları XRP’yi yasadışı olarak satmış olabilir” ve “XRP satan herkesin” “yasadışı menkul kıymetler” satmadığını söyledi. SEC avukatının cevapları, ABD merkezli kripto borsalarının XRP satış ve ticaretinden sorumlu olmayacağı şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte, yalnızca nihai sonuç, ABD’nin XRP’yi “yeniden listeleyip” listelemeyeceğini söyleyecek.

Analistler, XRP davayı kaybetse bile, XRP’nin fiyatının başlangıçta dava konusu olduğu duruma düşmemesi gerektiğine inanıyor. Çünkü şu ana kadar tüm borsalar para birimini listeden çıkarmadı. Örneğin, borsa devi Binance hala XRP ticaretini destekliyor ve Huobi, XRP’nin alım satımını destekliyor.

Altcoinler ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Altcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak için, Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu