Bitcoin Haberleri

Bitcoin Kullanımını Artıracak 3 Önemli Gelişme

Sponsorlu İçerik

Bitcoin, devrimci potansiyeline rağmen gelişmekte olan bir çalışma olarak yoluna devam ediyor. Uzun ve çoğu zaman tartışmalı gelişimi hem destekçiler hem de eleştirmenler arasında büyük tartışmalara konu oldu. Tamamlanması için ortaya çıkan birkaç önemli adım yakında kitlesel benimsenme yolunda oyun değiştirici olacak.

Ölçeklenebilirlik

Bitcoin‘in uzun vadeli başarısı için ağ kapasitesini artırmak çok önemli. İşe yarar bir ölçeklendirme çözümü bulmak, Bitcoin savunucularının karşılaştığı en zor ve tartışmalı sorunlardan biri.

Segregated Witness (SegWit)’ın benimsenmesi, teorik olarak ölçekleme sorununu çözen Lightning Network‘ün (LN) oluşturulmasını sağladı. Bununla birlikte, LN kullanımı lansmanından bu yana oldukça az. Protokolü kullanan uygulamalar ve cüzdanlar kullanıcı dostu değil ve platformun temel işlevlerinden çok bir yenilik olmaya devam ediyor.

Ağ büyüdükçe bu gerçek yakında değişebilir. Şu anda, günlük işlem seviyeleri herkesin LN‘nin yardımı olmadan zincirde kolayca hareket edebileceği kadar düşük. Bitcoin‘in şu anki günlük hacmi kabaca iki katına çıktığında sorunları görmeye başlayacak, ki bu kesin olarak gerçekleşecek. Bu noktada ücretler, yavaşlama ve onay sürelerinin uzamasıyla LN kullanımını çok daha çekici hale getirecektir.

Bitcoin Gizlilik Özellikleri

Bitcoin‘in her işlemi zincirde izlenebileceğinden, eleştirmenler gerçek mahremiyetten yoksun olduğunu öne sürerek BTC ile uzun zamandır alay ettiler (Herkes cüzdanların içeriğini görebilir, işlemleri izleyebilir ama sahibinin kim olduğunu göremez). Monero, Zcash ve Dash gibi birçok altcoin, bu eksikliği çeşitli gizleme özellikleriyle çözmeye çalışıyor.

Bitcoin geliştiricileri birkaç yıldır bu konu üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmalardan biri de Bulletproofs; bir işlem tutarının anonimliğini korumak için sıfır bilgi ispatı (zero-knowledge proof) biçimini temel alıyor. Sıfır bilgi ispatı, bir tarafın (kanıtlayan) başka bir tarafa (doğrulayıcı) x değerini bildiği gerçeğinden başka hiçbir bilgi iletmeden x değerini bildiğini kanıtlayabildiği bir teknik. Böylece işlemler özel olarak gönderilip onaylanabiliyor.

Gizli Bitcoin işlemlerini sağlamanın diğer yolları da geliştirilme aşamasında. Hangisinin standart olacağını bilmek için henüz çok erken, ancak BTC‘nin yakında tamamen gizli kullanımı sağlayacaklarından şüphe yok. Ancak bu gelecekteki uluslararası düzenlemelere karşı sorun yaratabilir.

Çapraz Zincir (Cross Chain) İşlevselliği

Blockchain varlıklarını çeşitli platformlarda taşıyabilme yeteneği uzun zamandır kripto para geliştiricilerin en önemli hedeflerinden biri oldu. Yıllardır bu yeteneğin üzerinde çalışılıyor, bunların en önemlileri Atomic Swap‘lar.

Belki de en güçlü talep Bitcoin ve Ethereum arasında işlevsellik yaratmak. Aslında Vitalik Buterin kısa süre önce bu konuya değindi.

En umut verici olanlardan biri, Nuls ekosisteminin bir parçası olan Nerve ağı. Nuls teknik ekibi, Nerve‘nin Ethereum ve Bitcoin arasında nasıl bir birlikte çalışabilirlik sağlayacağını özetleyen bir teknik inceleme yayınladı. Cosmos ve Polkadot da benzer projeler üzerinde çalışan diğer iki platform.

Bu sorunların çözülmesi Bitcoin‘in işlevselliğini, toplu benimsenmesini ve kullanım potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu