SHIB ve Tether Türkiye’de popülerlik kazanıyor
Türkiye’de henüz devam eden enflasyonda, Shiba Inu, Tehter ve diğer altcoinlerin benimsenmesi de artıyor.
Borsadaki hareketlilik sebebiyle Türk Lirası değer kaybediyor. Artan enflasyonun alternatif çözümü olarak halk, kripto paraya yönlendiriyor. BTC, enflasyonu yaşayan benzer durumda olan ülkeler için tercih edilen bir dijital varlık olsa da, Türk vatandaşları alternatif bir çözüm olarak SHIB ve Tehter’e yöneliyor. Kripto para borsası Binance‘de BTC/TRY işlem hacmi Kasım ayında 918 milyon dolar olarak gerçekleşti. SHIB/TRY (5.26 milyar dolar) ve USD/TRY (5.58 milyar dolar) işlem çiftlerinin beşte birinden azdı.
Toronto merkezli, FRTN Financial’ın Veri ve Analitik Başkanı Strahinja Savic şunları söyledi:
“Veriler, liranın karşı karşıya olduğu istikrarsızlığa rağmen, yerel tüccarların hala SHIB gibi madeni paralarla ilişkili istisnai getirilerden etkilendiğini gösteriyor.”
Kasım ayında enflasyonun yüzde 20’nin üzerine çıkmasıyla, Türk Lirası ABD doları karşısında yüzde 40 değer kaybetti. Bu yıl kaybedilen değer oranı ise yüzde 87. Yerel para birimi, enflasyonun yüzde 20’yi aştığı şu günlerde 9 yıllık düşüşünü devam ettiriyor.
Edindiğimiz bilgilere göre, tekstil uzmanı ve kripto para yatırımcısı Sabri Aygün, konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği bir sohbette durumun çok daha vahim olduğunu söyledi.
“Resmi enflasyon rakamı yüzde 21, ancak zemin seviyesinde daha çok yüzde 50 gibi. Türk vatandaşlarının önceliği altın ve dolar. Bitcoin pahalı olduğu için SHIB, VET, XRP gibi ucuz tokenleri alıyorlar.”
Aygün, Türkiye’deki gençlerin kripto para ile altın ve USD’ye kıyasla daha fazla ilgilendiğini, fakat finansal anlamda ailelere bağımlı oldukları için “ailem izin vermiyor” gibi cevapların olduğunu kaydetti.
Türkiye’de kripto ödemeleri yasak, kripto sahibi olmak yasal
Kripto para ödemeleri ülkede büyük tepkilere neden olsa da kripto para sahibi olmak yasal bir durum. Bununla birlikte, bankacılık dışı bu kanallardan gelen sermaye liranın düşüşünü attırabilir. Tether ve diğer kripto para birimlerinin artan popülaritesi düzenlemelere tabii olabilir.
1 katrilyon tokenlik devasa arzıyla SHIB, yerel madeni paralara kıyasla son derece ucuz. Ucuz altcoinler sadece Türkiye’de değil Hindistan’da da oldukça cazip. Perakende yatırımcılar, Bitcoin ‘in kaldıraç etkisinden dolayı SHIB ve diğer tokenlere yatırım yapmayı tercih ediyor.
Türkiye’deki yatırımcılar doların yükselişinden dolayı Tether’e yönelmiş vaziyette. Başka bir kripto para yatırımcısı olan Ercan Bozoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Tether’ein tarafındayım çünkü USDT göndermek farklı borsalarda hızlı ve ucuz, ayrıca spot vadeli işlemler arasında geçiş yapıyor. Türkler çoğunlukla ucuz alternatif kripto para birimleri kullanıyorlar, bu yüzden 2 kat kar alıyorlar ve yeniden yatırım yapıyorlar.”