Bitcoin Haberleri

4 milyon doları aklayan BTC-e operatörü ABD’ye iade edildi

Sponsorlu İçerik

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), 42 yaşındaki Rus vatandaşı Alexander Vinnik‘i kara para aklama ve yasadışı kripto para borsası işletme iddiaları ile Yunanistan’dan ABD’ye iade edildiğini duyurdu.

Hatırlanacağı üzere Alexander Vinnik, kripto para borsası olan BTC-e‘yi düzenleyici onayı olmadan işlettiği ve Bitcoin kullanarak en az 4 milyon dolar akladığı gerekçesiyle 2017 yılında DOJ ile yasal mücadeleye girmişti.

Aynı yıl, ABD hükümetinin talebi üzerine Yunanistan’da tutuklandı. Tutuklanmasının ardından, Vinnik’in 90 milyon dolar değerindeki varlıklarına polis tarafından el konuldu. ABD’li yetkililer, BTC-e borsasının kara para aklama karşıtı (AML) politikalar olmadığını ve yasadışı gelir aklama, fidye yazılım saldırıları, dolandırıcılık vb. gibi siber suçları kolaylaştırdığını açıkladı. 2017 yılının ardından geçen sürede Ocak 2020’de Vinnik, Rusya, Fransa ve ABD arasında yıllarca süren bir iade mücadelesinin ardından Fransa’ya iade edildi.

Vinnik iddiaları reddetmişti

Fransa iadesinin ardından Vinnik, iddiaları reddederek, 11 bin dolarlık daha hafif suçlamalarla karşı karşıya kalacağı için Rusya’ya transfer edilmesini istedi. Talebi, Paris’teki bir yargıç tarafından 2016-2018 yılları arasında dolandırıcılık suçlamasıyla davasının Fransa’da görüleceğine hükmedilerek reddedildi.

Aralık 2020’de Fransız savcılar Vinnik’i kara para aklama suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak, fidye yazılımı yoluyla insanları dolandırdığı yönündeki ilk iddiadan beraat etti. 

ABD’ye yeniden iade

Alexander Vinnik, ABD’ye iade edildi. Vinnik şu anda lisanssız borsa işletmek, kara para aklamak, komplo kurmak, yasadışı parasal işlemler başta olmak üzere 21 suçlama ile karşı karşıya. Adalet Bakanlığı Ceza Birimi’nden Kenneth A. Polite, Jr.,konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

“Beş yıldan fazla süren bir davadan sonra, Rus vatandaşı Alexander Vinnik dün ABD’ye iade edildi ve 4 milyar dolardan fazla suç gelirini aklayan bir suç kripto para borsası olan BTC-e’yi işletmekten sorumlu tutuldu.”

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İç Güvenlik Soruşturmaları ve ABD Gizli Servisi Suç Soruşturma Birimi hala dava üzerine çalışıyor. Vinnik, suçlu bulunursa 50 yıla kadar yatma riskiyle karşı karşıya kaldı.

Bitcoin ile ilgili en güncel içeriklere için Bitcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu