Bitcoin HaberleriManşet
Trend

Bitcoin halving öncesi uzman görüşleri ve ağ durumu

Sponsorlu İçerik

Bitcoin‘in halvinginden birkaç blok önce, topluluk ve analistler hala BTC‘nin fiyat performansı üzerindeki etkisi konusunda fikir birliğine varamadılar. Bitcoin ağındaki ortalama blok boyutu, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.341 MB’ye ulaştı. Bu arada, Bitcoin hash oranları volatilite yaşıyor.

Aylarca bekledikten sonra, Bitcoin‘in halving gününe geldik. Küresel bir belirsizlik döneminde, Bitcoin ağı 630.000 bloğa ulaştığında halving gerçekleşecek. Olay yaklaşık 4 yılda bir gerçekleşiyor. Yazının hazırlanması sırasında, uygulamaya sadece 64 blok kalmıştı. Buda saatler kaldığını gösteriyor.

Olay Bitcoin ve kripto alanı için önemli. 10 yıldan fazla bir süre sonra ve zaman zaman bir çok kesim tarafından öleceği ilan edilen ilk tahminlere ve başlıklara karşı Bitcoin hala burada. Federal Rezerv’in “sonsuz para” politikası karşısında, dünya çapında yasaklar ve liderlerin kınamasına rağmen hemde.

Bu 64 bloğun sonuncusuna ulaşıldığında, madencilerin Bitcoin ağındaki işlemleri onaylama ödülleri yarıya inecek. Bu nedenle, mevcut 12.5 BTC madencilik ödülü, 6.25 BTC‘ye düşürülecek ve madencilerin bu tarihte ağdan elde ettikleri gelir azaltılacak. Bu aynı zamanda arzında azaltılması demek.

Bu olayın etrafında bir dizi görüş ve tahmin gelişiyor. Birçok kişi ve analist, Bitcoin tarihinde piyasanın özellikleri ve mevcut ekonomik durum nedeniyle bu olayın benzersiz olacağını söylüyor. Ancak, olayın BTC için yükseliş ya da düşüş eğilimi göstereceği konusunda fikir birliği yok. Özellikle son saatlerde BTC’nin fiyatındaki düşüşten sonra.

Halving öncesi Bitcoin ağ durumu

BTC, haberimizin yayınlandığı sırada son 24 saatte %2,‘lik bir kayıpla 8.860 $ ‘dan işlem görüyor. Belirtildiği gibi, piyasa kapitalizasyonu ile ilk kripto para son birkaç gün içinde yüksek volatilite yaşıyor. 10.000 dolarlık çizgiyi geçtikten sonra BTC, mevcut fiyatına yükselmeden önce 8.100 dolara düştü. Yine de son bir ay içinde %28,64‘lük bir kazanç gösteriyor.

Bu fiyat hareketi, muhtemelen Bitcoin halving için hazırlanan traderların ve yatırımcıların ve madencilerin faaliyetlerinden etkileniyor. Araştırma firması Glassnode‘e göre, son birkaç ay içinde Bitcoin balinalarının sayısı halving beklentisiyle arttı. Bu anlamda, Nouriel Roubini gibi ekonomistler, BTC‘nin düşüşünün piyasa düzenlemelerinin eksikliğinden ve onu iradeyle manipüle edebilen balinaların baskınlığından kaynaklandığını belirtti.

Ancak Bitcoin ağının diğer temel yönlerinin tüm zamanların en yüksek günlerine ulaştığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin, Bitcoin ağındaki ortalama blok boyutu Mayıs ayında iki kez arttı. İlk olarak, 2 Mayıs‘ta bloklar ortalama 1.341 MB boyutuna ve daha sonra 7 Mayıs‘ta blok boyutu 1.312 MB‘a ulaştı.

Blockchain.com‘a göre, Bitcoin’in ağının ortalama blok boyutu, 2016 yarılanmasından önceki ağın neredeyse iki katı. Ayrıca, ağ 8 Mayıs‘ta zirveye ulaşan işlem onay ücretlerinde bir artış gördü. O zaman, işlem onay ücretleri işlem başına 3 $ ‘a ulaştı. Buna karşılık, ücretler bu yıl Nisan sonunda 0.62 $ ‘da kaldı.

Öte yandan, Bitcoin’in ağı da hash rate hızında bir artış yaşadı. Aşağıdaki grafikte görülebileceği gibi, Bitcoin’in hash rate‘i, tüm Bitcoin Ağı’nın hash rate hızının saniyede 142 exahash’a (EH/s) yükseldiği bu yılın Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün boyunca, madenciler mevcut madencilik ödülünden yararlanmaya çalışırken hash rate‘in artmaya devam etmesi bekleniyor.

Uzman görüşleri ve fiyat tahminleri

Kripto alanında halving için iki ana söylenti var. Boğa analistleri, bu yılın etkinliğinin, benzersiz özelliklere sahip olmasına rağmen, diğer yarılanmaların tarihsel etkisine sahip olacağına inanıyor. Ayrıca, Bitcoin‘in fiyatını artıracak bir arz şoku olacağını da ekliyorlar.

Boğaya inanan uzmanlar arasında Anthony “Pomp” Pompliano var. Pomp, Fed’in “sonsuz para” politikasının da Bitcoin fiyatlarındaki artış için bir katalizör olacağına inanıyor. Geleneksel finans kurumu Covid-19 salgınının neden olduğu krizi azaltmak amacıyla para basarken, Bitcoin arzını azaltmaya hazırlanıyor. Pomp gibi düşünen analistler ve yatırımcılar arasında Mike Novogratz ve milyarder Paul Tudor Jones var.

Kötümserler arasında Peter Schiff var. Shiff‘e göre halving, Bitcoin ve kripto piyasası için bir çeşit çöküş olacak. Schiff, Bitcoin’in “uzun sürmeyeceğini” söyleyip, yatırımcıların ve traderların yarılanma sonucundan hayal kırıklığına uğrayacağına inanıyor. Ancak bunun neden olması gerektiği konusunda daha fazla açıklama yapmadı.

Ancak Willi Woo, yarılamanın Bitcoin ticaretindeki bir değişikliği temsil edeceğini söyledi. Analiste göre, BTC satma baskısı madencilerden borsalara kayacak. Woo, BTC’nin ticaretindeki bu değişikliğin Bitcoin piyasa değerindeki artışı yavaşlatacağını söyledi.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu