Bitcoin HaberleriManşet
Trend

Bitcoin’in kripto pazarındaki payı %51’e düştü

Sponsorlu İçerik

Blockchain platformları ilgi gördükçe, Bitcoin‘in pazar hakimiyetini yemeye devam ediyorlar.

Kripto para piyasasında zor bir gün oldu: Bitcoin’in fiyatı 50.000 doların altına düştü ve hemen hemen her kripto para birimi de kırmızının derinliklerinde. Çoğu kripto para %10 ile %30 arasında düştü.

Ancak mevcut fiyat düşüşünün ötesinde, Bitcoin‘in kripto para piyasasındaki payı da biraz düştü. Yıl boyunca devam eden bir trendin parçası: Bitcoin‘in hakimiyeti yılın başında %69′dan şu anki değeri olan %51‘e düştü. Bu, Nisan 2019’dan bu yana en düşük değer.

Bitcoin’in hakimiyeti geçmişinin çoğunu %60‘ın üzerinde ve ilk yıllarını %80’in üzerinde geçirmiş olsa da, birkaç önemli düşüş gözlemledi. En derin olanı, Bitcoin‘in 20.000 $ ‘a dokunduktan sonra geri çekilmeye başladığı Ocak 2018‘de geldi ve ICO çılgınlığı birçok altcoin fiyatlarının artmasına neden oldu.

Bugün burada bazı benzer faktörler rol oynuyor. Merkezi olmayan finansmanın (DeFi) yükselişi, Ethereum ve Binance Smart Chain gibi akıllı sözleşmelere sahip en büyük blokchain platformları arasındaki rekabeti artırdı. DeFi, bu platformlarda ortaya çıkan birçok DeFi tokeninin fiyatlarının artmasına da yol açtı.

Bitcoin’in hakimiyeti neredeyse %50’ye düştü. Kaynak: CoinMarketCap.

Bitcoin’in kaybettiği pazar payının yaklaşık yarısı, özellikle Ethereum, Binance Smart Chain ve XRP olmak üzere ilk 10’daki diğer coinlere gitti. Düne kadar Ethereum‘un fiyatı yükselişteydi; bu yıl %258 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.630 $ ‘a ulaştı.

Altcoinler, Bitcoin‘in kaybedilen pazar payının diğer yarısını da kaptı. Binance Smart Chain‘deki merkezi olmayan borsa PancakeSwap‘in yerel tokenı olan PancakeSwap (CAKE) tokenı, yılın başından bu yana %4.000 arttı. Tesla CEO’su Elon Musk tarafından Twitter’da yoğun bir şekilde hatırlanan ve ateşli bir TikTok hayran kitlesine sahip olan Dogecoin de %4,000 oranında büyüdü.

Citi analisti Ronit Ghose dün Bitcoin’den daha programlanabilir diğer kripto para birimlerinin önümüzdeki on yılda Bitcoin’in pazar payını etkileyebileceğini söyledi:

“Bitcoin’in değeri diğer kripto para birimlerinin kullanışlılığından etkilenecek.”

Bitcoin ayrıca merkez bankası dijital para birimleriyle rekabet edecek. Çin liderliği ele geçirdi ve zaten teknolojinin çok fazla kullanıyorlar. İngiltere ve ABD gibi ülkeler bu yönde çalışmaları var. Ancak bu tür para birimleri merkeziyetsiz olmayacağından, kripto piyasasına dahil edilmeyecek ve Bitcoin‘in kalan hakimiyetini doğrudan etkilemeyecek. Bununla birlikte, Merkez Bankası‘nın dijital para birimleri (CBDC), Bitcoin‘in küresel finansal sistemi bozma arzusunu zayıflatabilir.

Bitcoin ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Bitcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu