Bitcoin HaberleriManşet

Bitcoin’in Yasa Dışı Ticarette Azalan Rolü

Sponsorlu İçerik

Bitcoin 2008 yılında elektronik eşler arası ödeme sistemi olarak kuruldu. Bitcoin‘in ilk günlerindeki kullanım durumunun karanlık ağda (dark web) uyuşturucu, silah ve diğer yasa dışı maddeler satın almak olduğuna dair bazı kanıtlar var.

Dark web, arama motorları tarafından kataloglanmayan ve yalnızca Tor tarayıcı kullanılarak erişilebilen internet sitelerinden oluşuyor. Dark web’deki bazı siteler yasa dışı ürünler ve maddeler için pazar yeri.

Silk Road, diğer şeylerin yanı sıra ilaçlar, silahlar, suikast anlaşmaları ve çalıntı kredi kartları için yüksek profilli bir çevrimiçi pazardı. 2011-2013 yılları arasında faaliyet göstermiş ve FBI tarafından ele geçirildikten sonra kapatılmıştır.

Bitcoin’in Karanlık Geçmişi

Silk Road, kullanıcılara anonimlik sağladı, ancak yine de para alışverişi için bir yola ihtiyaçları vardı. Sitenin kurucusu Ross Ulbricht, Bitcoin kullanarak bir ödeme hizmeti sağladı. Alıcılar ve satıcılar arasında bir emanet hizmeti yarattı ve her işlemden komisyon aldı.

Bitcoin merkezli site, kısa tarihinde bir milyondan fazla işlem gördü. Blockchain analiz şirketi Chainalysis’e göre, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri Darknet ortamlarında yaygın olarak kullanıldı. 2014’ten bu yana, yasa dışı satın alma işlemlerine yapılan Bitcoin harcamaları, 250 milyon dolardan yaklaşık 2017’de neredeyse 1 milyar dolara ulaştı.

Zaman Değişiyor

2017 boğa piyasasından bu yana, Bitcoin‘in yasa dışı amaçlar için kullanımı azaldı. Chainalysis araştırmaları, suç faaliyetlerine karışan Bitcoin işlemlerinin 2012’de %30’dan 2017’de %1’e düştüğünü gösteriyor.

Uyuşturucu satın almak için Bitcoin kullanmak, kolluk kuvvetlerinin incelemede daha yetenekli hale geldiğine dair bir kanıt bırakıyor. ABD Adalet Bakanlığı, 2017’de Silk Road’tan ele geçirilen yaklaşık 150.000 Bitcoin‘i 48 milyon dolara sattı. Bu satış 2014 ve 2015 yıllarında iki açık artırmadan sonra geldi.

Bitcoin‘i yasadışı yollarda kullanmadaki düşüş iki gücün bir fonksiyonu. İlk olarak, Bitcoin, bir kullanıcının kimliğini gizleyebilecek kadar etkili değil. İkincisi, Bitcoin yavaş yavaş satın alma ve yatırım yapmada ana akım haline geliyor.

Bitcoin işlemleri, merkezi olmayan, halka açık Blockchain‘de gerçekleşiyor ve tüm etkinliği izlenebilir hale getiriyor. Herkese açık olarak görüntülenebilir işlemlerin büyük ve kalıcı bir kaydıyla, analiz firmaları ve kolluk kuvvetleri Bitcoin işlemlerini belirli adreslere kadar takip edebiliyor.

Bu işlemler yalnızca gerçek bir kişinin kimliğine bağlantı olmadan oluşturulabilen Bitcoin adreslerine kadar izlenebilir. Ancak, borsalar ve diğer kripto para hizmetleri, artık kullanıcılara KYC kurallarını uyguladığı için, kripto paralar anonim olarak işlem yapmanın bir yolu olarak giderek daha az kullanışlı hale geliyor. Suçtan elde edilen gelir, kripto para ile aktarılabilse bile, bu fonları nakite çevirmek zorlaşıyor.

Mikser hizmetleri, yasa dışı faaliyetlerde bulunan kullanıcıların işlemlerini yetkililerden gizlemelerinin bir yolu olarak görülmüştür. Ancak, 2018’de yayınlanan bir Elliptic raporuna göre;

“Çoğu mikser hizmeti türü yasa dışı faaliyetlerden bir miktar Bitcoin almış olsa da, aldıkları fonların büyük çoğunluğu yasa dışı görünmüyor.”

Bitcoin ve fiat karşılaştırıldığında, BTC ile ilgili suç oranı çok küçük bir miktarı temsil ediyor. Birleşmiş Milletler, suç faaliyetlerini gizlemek için yılda 800 milyar dolar ile 2 trilyon dolar arasında fiat paranın aklandığını ortaya çıkardı. Bir bütün olarak kripto para piyasası, 200 milyar dolardan daha az değere sahip.

Bitcoin Uyuşturucu Satın Almak İçin Kullanılıyor Mu?

Bitcoin, şüphesiz hala çevrimiçi yasa dışı madde satın almak için kullanılıyor. Ancak insanların yasa dışı amaçlarla kullanmaları ve anonim kalmaları gittikçe zorlaşıyor. Blockchain izleme şirketleri 2008’den beri önemli ölçüde yol katetti.

Bitcoin, bir yatırım aracı olarak hedge fonları ve emeklilik fonları gibi eski kurumlar için daha cazip hale geldikçe, suçtaki kullanımı hem toplam faaliyetin bir yüzdesi olarak düşmeye devam edecek hem de bu kullanım durumu daha az uygulanabilir hale gelecek.

Tabii ki, Bitcoin ile uyuşturucu satın almak mümkün olsa da, suç söz konusu olduğunda fiat kral.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu