Bitcoin Haberleri

Gürcistan’a Ticari Denge İçin Kripto Gelirini Değerlendirme Çağrısı

Sponsorlu İçerik

Uluslararası Para Fonu (IMF), Gürcistan’ın kripto ticaretinden ve madencilikten elde ettiği geliri dış ticaret raporlarına dahil etmesini önerdi.

IMF’nin önerisi, Gürcistan’ın madencilik operasyonlarından ve en büyük 4.dijital para birimi üreticisi olduğu göz önüne alındığında oldukça önemlidir. Hükümet bu tür faaliyetlerden elde edilen geliri hesaba katmalıdır.

IMF temsilcileri madencilik sektöründe çalışan büyük kripto şirketlerin liderleriyle bir araya geldi. Madencilere, yerel üreticilerden Bitcoin gibi kripto para birimleri satın alan yabancıları hesaba katmalarını söyledi. Başka bir deyişle, Gürcistan bir Bitcoin ihracatçısı ve bu ne kadar gelir elde ettiğini hiç kimse bilmiyor.

IMF:

“Mevcut programlarla birlikte IMF, istatistiklerin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere diğer konularda Gürcistan ile birlikte çalışıyor. Dış ticaret dengesini hesaplama ve geliştirme konusunda danışmanlık yapıyoruz. Özellikle kripto para madenciliği için muhasebe getirme olasılığını aktif olarak tartışıyoruz.”

IMF uzmanları, kripto madenciliğinin Gürcistan ekonomisinin iyi gelir sağladığı konusunda hemfikir. Bu nedenle hükümet sektörü yakından izliyor. IMF, kripto madenciliğinin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) gerçek katkısını çözmeye çalışıyor.

IMF Bölüm Başkan Yardımcısı Mercedes Vera Martin:

“Kripto para birimi madenciliğinin ülke üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri var. Kripto para birimi yurtdışında büyük miktarlarda satılıyorsa, neden dış ticaret dengesinde dikkate alınmamalı?”

Madenciliğin Bitcoin’in ithalatını yapan ve tesislerin kurulmasında kullanılan ASIC’ler gibi özel ekipmanlara işaret ediyor. İthal malzemelerin fiziksel olması nedeniyle, resmi ticaret dengesi istatistiklerinde dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, ithalat hakkında rapor vermek ve ihracatı göz ardı etmek genel tabloyu önemli ölçüde bozuyor.

Geçen yıl, Gürcistan Merkez Bankası, ülkede kayıtlı  5.300 (708.000 dolar değerinde) dijital cüzdan olduğunu açıkladı. IMF, Merkez Bankası’nın yerleşik olmayanlar tarafından kayıtlı cüzdan sayısını ölçmesini tavsiye etti.

IMF ayrıca, ülkede üretilen ve yurtdışına satılan toplam Bitcoin hacmini tahmin etmek için Georgia’nın resmi departmanına özel bir anket hazırladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu