Bitcoin HaberleriManşetSon Dakika

‘Kripto Paralar 2008 Küresel Finansal Krizi Azaltabilirdi’

Sponsorlu İçerik

İsviçre‘nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 50’inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 3 bin civarında iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla bugün başladı. Açılış konuşmasında J. Christopher Giancarlo, Blockchain‘in geçmişi, bugünü ve gelecekteki evrimi hakkında ve kripto paralar hakkında heyecan verici açıklamalar yaptı. 

Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun eski başkanı, 2008 küresel mali krizinden önce Blockchain teknolojisi var olsaydı, krizi tamamen azaltabileceğine inanıyor.  

2008 Mali Krizi Neden Çıktı?

2007 yılının ikinci yarısından itibaren etkilerini göstermeye başlayan küresel finansal krize neden olan en önemli olay, Amerika Birleşik Devletleri’nde patlak veren subprime kredi krizidir. Uygun ekonomik koşulların etkisiyle subprime ipotekli konut kredilerinin hacmi artmaya başlamış, bu kredilerden doğan alacaklar yoğun şekilde menkul kıymetleştirilmiş ve bu kredilere bağlı olarak yüksek tutarlarda riskli menkul kıymet ihraç edilmiştir. Subprime kredi borçluları borçlarını geri ödeyememeye başlayınca subprime kredilerden doğan alacakların menkul kıymetleştirilmesi neticesinde ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin değerleri düşmüştür. Gelecekteki muhtemel kayıpları dikkate alan bankalar, güvensizliğin artmasıyla birbirlerine borç vermeyi durdurmuş ve tüm kredi piyasası daralmaya başlamıştır. Tüm dünyadan yatırımcıların yüksek hacimli teminatlı borç senedi piyasasında yer almaları krizi diğer ülkelere taşımıştır. Önce ABD konut piyasasında görülen kriz, kısa sürede tüm ülke ekonomilerini birçok yönden etkilemeye başlamış ve küresel finansal krize dönüşmüştür. Bu paralelde birçok ülkenin ekonomisi küçülmüş ve ciddi ekonomik ve toplumsal sorunlar ortaya çıkmıştır.

2008 mali krizi, tüm zamanların en kötü ikinci ekonomik krizi olarak görülmektedir. Ancak bugün, Christopher Giancarlo gibi ekonomi uzmanları, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin bu gibi küresel felaketleri tamamen önleyebileceğine inanıyorlar. 

Bitcoin‘in insanların baştan beri aradığı ekonomik cevap olup olamayacağı konusunda sürekli bir tartışma var. Giancarlo’nın cevabı ise EVET.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu