Nedir? Nasıl? Neden?

Block CEO’su Jack Dorsey Web 5’i duyurdu

Sponsorlu İçerik

Eski Twitter CEO’su Jack Dorsey, Block şirketinin alt birimi olan TBD’nin “Web 5” adındaki merkeziyetsiz bir web platformu kuracağını duyurdu.

Jack Dorsey’in CEO’su olduğu Block şirketi, DeFi hizmetlerinin oluşturulmasını amaçlayan alt birimi TBD ile “ekstra merkezli olmayan Web platformu” olarak tanımlanan Web5 projesini duyurdu. Kullanıcılara veri ve kimlik kontrolü sağlayacak ekstra merkezi olmayan bir web platformu olduğu belirtilen Web 5, web’in mevcut yapısının eksikliklerinden bahsedilerek anlatıldı. Açıklamanın devamında, Web’in bilgi alışverişini demokratikleştirdiği ancak önemli bir katmanın eksik olduğu ve bu eksik katmanın kimlik olduğu kaydedildi.

“Hatırlayamadığımız yüzlerce hesap ve şifre ile kişisel verilerimizin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Web’in mevcut durumunda, kimlik ve kişisel veriler üçüncü kişilerin mülkiyetindedir. Web5, uygulamalarınızda merkezi olmayan kimlik ve merkezi olmayan veri depolamayı mümkün kılacaktır. Web5, geliştiricilerin veri ve kimlik sahipliğini bireylere geri verirken keyifli kullanıcı deneyimleri yaratmaya odaklanmasına olanak tanıyacak.”

Bitcoin tabanlı Web 5

Bitcoin destekçiliği ile bilinen Jack Dorsey, daha önceki açıklamalarında BTC’yi daha erişebilir hale getirmek için çalışmalarına devam edeceğini belirtmişti. Açıklanan Web 5 projesinin ise BTC tabanlı olacağı konuşuluyor. Projenin sunumunda ise Web 5’in BTC blok zincirinde yer alan ikinci katman bir ağ olan Ion’u n kullanılacağı kaydedildi. Bilindiği üzere Ion, Microsoft’un önemli ve katı maddeler içeren merkezi olmayan bir kimlik protokolü.

Jack Dorsey, proje hakkında son olarak şunları söyledi:

“Bu muhtemelen internete yaptığımız en önemli katkı olacak. Takımla gurur duyuyorum. Web3 VC’lere elveda*.”

Tesla CEO’su Musk’tan Web 69

Elon Musk, Dorsey’den bir sonraki hamleyi yapmasını ve önde gelen meme kripto DOGE merkezli Web69 oluşturma olasılığı hakkında yorum yapmasını istedi. Jack Dorsey’in duyurusuna ise bir “ateş” emojisi ile yanıt verdi. 

Web69 terimi, BNB Zincirinde başlatılan ElonWeb69 (WEB69) kripto para birimine dayanıyor gibi görünüyor. Musk, dogecoin, bitcoin ve ethereum dışındaki kripto varlıklara ilgi göstermediğini bunların sahip olduğu tek kripto para birimleri olduğunu açıklamıştı. Son birkaç aydır DOGE, Tesla’nın online mağazasındaki ürün alımlarında kabul görüyor.

Musk ayrıca yakın zamanda SpaceX ürünlerinin yakında Dogecoin için de mevcut olacağını Twitter hesabından duyurdu.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu