Nedir? Nasıl? Neden?

DeFi, geleneksel finansın önüne geçecek mi?

Sponsorlu İçerik

Piyasa değeri ve işlem hacmindeki büyümesiyle katalize edilen merkezi olmayan finans (DeFi), küresel geleneksel finans (TradFi) sektör masasında yerini aldı. DeFi bir zamanlar Don Kişotvari bir proje olarak düşünülürken, izinsiz, şeffaf ve güvenilmez tasarımının TradFi’nin finans üzerindeki baskısını, herkes için erişilebilir ve eğlenceli hale getirerek parça parça tükettiği artık yadsınamaz. Bu yıl, uyuyan DeFi devinin uyandığı bir yıl olabilir.

DeFi, bir sonraki adım

İnternetin, akıllı telefonların ve bulut bilişimin yükselişi gibi, DeFi de küresel finansta bir sonraki adımdır. Finansal ürün ve hizmetlerin merkezi, yerleşik, kurumsal kapı bekçileri, bir zamanlar gökyüzü rüyasında bir pasta olarak görülen merkezi olmayan, açık ve izinsiz protokollerle değiştiriliyor. DeFi tokenları, merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) ve protokoller için kilitlenen toplam değer (TVL), ölçeklendirme ve genel kullanım için araçları geliştiren geliştiricilerin yanı sıra katlanarak değer kazanmaya devam ediyor.

DeFi devrimi kaçınılmaz, ancak bu neden ve nasıl olacak? Sert bir değişimi etkileyecek domino etkisi nedir? Cevap DeFi türevleridir. Uluslararası türevler piyasasında yaklaşık 600 trilyon ABD doları açık faiz var. Bu, Bank of America’nın (2020) 33.000 katından fazlasına ve en büyük 500 şirketin (Tesla, Apple, Google, Amazon ve Facebook dahil) birleşik piyasa değeri olan tüm S&P 500 piyasa değerinin 15 katından fazlasına eşittir.

Piyasa güçleri, doğal olarak 600 trilyon ABD Doları tutarındaki türev piyasasını, yatırımcılara hak ettiklerini sağlayan izinsiz, şeffaf olmayan bir mekana çekecektir – katılımcıların güvenilir bir aracıya veya yerleşim birimine ihtiyaç duymadan fonlarını kontrol ettikleri bir ekosistem. Kesinti süresinden rahatsız olan ve yolsuzlukla dolu opak bir merkezi borsaya fonlarınızı elinde tutmak için güvenmek son on yılda oldu.

Kripto pazarları hızla geliştikçe, türevlerin bir zamanlar hakim olan spot ticaret hacmini tahtından indirdiği TradFi’de gözlemlenen paralel bir eğilim gerçekleşiyor. Aynısı DeFi’de de oluyor.

70’lerde türevler nişti ve çok az işlem görüyordu. Aynı zamanda, kısmen borsaların iflas, kesintiler ve içeriden öğrenenlerin ticareti ile yetersiz kalması nedeniyle spot piyasalar hacimlerin büyük çoğunluğuna sahipti. Piyasa olgunlaştıkça, türevlerin hacmi kademeli olarak ve ardından aniden spot ticaret hacimlerini geride bıraktı. Bu eğilim, yalnızca türev hacimlerinin spot ticaretten veya diğer herhangi bir piyasadan kat kat daha büyük olmasıyla devam etti.

Finansın geleceği

DeFi, kripto topluluğunun temel değerleriyle ve küresel olarak meydana gelen kültürel ve ekonomik değişimlerle uyumludur. TradFi’de eskiden pahalı, erişilmez ve kapalı olan şeyler artık uygun fiyatlı, şeffaf ve açıktır. Uluslararası türev piyasasına olan açık ilginin DeFi’ye dönüşeceği kesin olsa da, TradFi içinde bozulmaya hazır sayısız başarısızlık noktası var.

Finansın geleceğinin yapı taşları olan DeFi’nin arkasında ağ etkilerinin ataleti vardır. Küresel geliştiriciler ve protokoller birbirleriyle rekabet ettikçe ürünler, hizmetler ve değer katlanarak ve hızlı bir şekilde artacaktır. Uluslararası finansın açık okyanusunda, TradFi yavaş dönen büyük bir teknedir. DeFi, hızla değişebilen daha küçük gemilerden oluşan dağıtılmış bir ağdır. Ve yükselen bir gelgit tüm DeFi denizlerini kaldırıyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu