Nedir? Nasıl? Neden?

ECB, dağıtılmış defter teknolojisini araştırıyor

Sponsorlu İçerik

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) bankalar arası ödemelerdeki verimliliği konusunda araştırmalar ve incelemeler yapıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, bugün Frankfurt’ta yapılan bir konferansta dağıtılmış defter (DLT) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Panetta yaptığı konuşmada, ECB’nin dağıtılmış defter teknolojisini mevcut ödeme sistemlerin entegre etme seçeneklerini araştırdığını açıkladı. Panetta, ECB’nin bu alanda ilk hareket eden ilk kurum olmayacağını, bunun yerine stablecoin’lerin ve CBDC’lerin ne kadar yaygın olduğunun izlenmesi gerektiğini önerdi.

ECB yöneticisi, stablecoin’lerin ve CBDC’lerin yaygın şekilde benimsenmesi durumunda, ECB’nin mevcut zamanlı ödeme sistemleri veya dijital euro konusunda köprüler oluşturulmaya başlanacağını bildirdi. Panetta, bankacıların, sınır ötesi ve çapraz para birimi ödemelerinin mevcut komplikasyonları nedeniyle uluslararası bankalar arasında gerçekleşen büyük günlük toptan işlemlerde stablecoin potansiyelini gördüğünü söyledi.

DLT’nin benimsendiği teknolojiye hazır olmak istiyoruz

“DLT’nin potansiyelini çevreleyen belirsizliklere rağmen, piyasa oyuncularının toptan ödemeler ve menkul kıymet mutabakatı için DLT’yi benimsediği bir senaryoya hazırlıklı olmak istiyoruz. Böyle bir senaryoda, merkez bankası parasının toptan işlemler için takas varlığı rolünü sürdürmesini sağlamalıyız.”

Panetta, ECB’nin ilerleyen süreçte stablecoin veya CBDC’lerin ödemelere ne kadar bağlı olduğuna bakılarak hareket edileceğini kaydetti. Merkez bankasının mevcut araştırma çabaları, mevcut ödeme raylarını stabilcoin’lere, CBDC’lere, DeFi ağlarına bağlayan bir altyapı oluşturmaya hazırlanıyor. Euro’yu istikrarlı bir para birimi olarak “çapalamaya” çalışıyorlar.

Panetta, Avrupa finansal sisteminin halihazırda gerçek zamanlı ödemelere sahip olduğunu söyleyerek, stablecoin’lerin önemli bir satış noktası olduğunu belirtti. Bu noktada blok zinciri tabanlı ödemelerin mevcut diğer teknolojilerden daha üstün olduklarını kanıtlaması gerekeceğine işaret etti.

Önemli tarih Mart 2023

ECB, kripto para birimlerine ve kullanım durumlarına yönelik kaynakları artırıyor. Temmuz 2021’de dijital euro ile ilgili iki yıllık bir soruşturma başlatan kurum, Eylül ayının başlarında prototip geliştirmedeki ortakları duyurmuştu. Projenin değerlendirilmesi ve sonuçları Mart 2023’te bekleniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu