Nedir? Nasıl? Neden?

Ermenistan’dan madencilik hamlesi

Sponsorlu İçerik

Ermenistan, kripto para madencilerini, dijital varlık basmaları için eski bir termik santrale davet etmeyi planlıyor. TPP hizmet dışı bırakılacak ve hükümet, maden işletmeleri de dahil olmak üzere sanayi şirketlerini kiralamak üzerine çalışıyor.

Hrazdan bölgesindeki TPP‘de ekipmanın eski ve verimsiz olduğu, pahalı elektrik ürettiği kabul edildi. Ermenistan yetkilileri eski termik santrali kapatmaya karar vermişti. Elektrik hatları, su ve gaz boru hatları da dahil olmak üzere tesis ve altyapı daha karlı diğer işletmelere kiralanabilecek. Sputnik haberine göre, Ermenistan eski termik istasyonunu kiralayacak. Kamu Hizmetlerini Düzenleme Komisyonu‘nun geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı toplantıda kiralama kararı onaylandı. Soğutma üniteleri üreten bir şirket, üretiminin bir kısmının TPP’ye transferi ayarlandı.

Ermenistan’ın modern 3 termik santrali var

Fabrikanın başka bir bölümünde Ecos adında bir serbest ekonomik bölge kuruldu ve hizmete açıldı. Dijital para birimleriyle ilgili kuruluşların bu alanda kripto madenciliği yapmalarına izin verilecek. 2018 yılında Ermenistan kripto madenciliğini yasallaştıran bir yasa çıkarmıştı. Hrazdan TPP hizmet dışı bırakıldıktan sonra bile madencilik tesisleri yeterli elektrik enerjisine sahip olabilecek. Gazprom şirketi 4 elektrik üretim ünitesine sahip Hrazdan-5 adında yeni bir termik santral inşa etti. 2021 yılı Kasım ayında İtalyan şirketi Renco ve Alman teknoloji devi Siemens tarafından başka bir TPP tamamlanmıştı. Devlet tarafından işletilen Erivan TPP ile birlikte Ermenistan’ın üç modern termik santrali var. 

Raporda, üretilen elektriğin, başkentin batısındaki hidroelektrik santralleri ve Ermenistan nükleer santralinin ürettiği enerjiden daha pahalı olduğunu belirtildi. Kafkasya’daki elektriğin yaklaşık yüzde 75’ini, Ermenistan’a elektrik üretimi için kurulan ucuz doğal gaz İran’a ihraç ediliyor. İşbirliği ise 2023 yılında Ermenistan ile İslam Cumhuriyeti arasında yeni bir iletim hattının inşasından sonra genişletilecek. 2019 yılında yasal endüstriyel faaliyet olarak kabul edilen İran’da kripto madenciliği gelişiyor. Öyle ki İran kendi dijital kripto para birimini çıkarmaya hazırlanıyor. Sektörün enerji ihtiyacı arttı. Geçen yıl ülkenin büyüyen elektrik açığından hem lisanslı hem de yasadışı madenciler suçlandı.

Mayıs ayında, dönemin Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, olağanüstü sıcak hava ve kuraklıkların neden olduğu artan talep ve yetersiz elektrik arzı nedeniyle kripto madenciliğini geçici olarak yasakladığını duyurmuştu. Tahran, havaların soğumasıyla birlikte elektrik tüketiminin azaldığı Eylül ayında kısıtlamaları kaldırdı. Ancak kış kesintilerini önlemek için Aralık ayında yeniden uygulamaya koydu.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu