Nedir? Nasıl? Neden?

FBI ve Chainalysis’ten işbirliği: Siber suç çetesi ifşa oldu

Sponsorlu İçerik

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Chainalysis’in yardımıyla Colonial Pipeline fidye yazılımı saldırısının arkasındaki ekibi buldu.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), blockchain analiz firması Chainalysis’in yardımıyla, 2021 yılının Mayıs ayında Rusya bağlantılı siber suç grubu DarkSide olduğu ortaya çıkan Colonial Pipeline fidye yazılım saldırısının arkasındaki ekibi yakaladı.

Geçen yılın Mayıs ayında yapılan fidye yazılım saldırısı, rafine petrol ürünleri için hizmet veren Colonial şirketini zarara uğrattı. Firma 6 gün boyunca çalışmalarını durdurmasının yanı sıra, panik alımları ve fiyat dalgalanmaları ile mücadele etti. ABD medyasından Bloomberg’e göre, benzin boru hattı şirketi, yaşanan krizi çözmek için o dönemde 4,4 milyon dolara eş değer olan 75 Bitcoin’i hacker’lara verdi.

Takip edilme riskine karşı takma adlar veya adresler kullanan hacker’lar Chainalysis’in kripto izleme yazılımı ile ifşa oldular. Analiz firması, FBI’a yardım ederek, kripto kullanımıyla bağlantılı anonim adresleri çökertti.

Fonlar Rus bağlantılı DarkSide’a gönderildi

Fidye yazılım saldırısından bir ay sonra ABD Adalet Bakanlığı, hacker’lara ödenen Bitcoin’lerin tamamen geri alındığını duyurmuştu. Federal Soruşturma Bürosu, Colonial’ın fonlarını gönderdiği adresin Rusya bağlantılı siber suç grubu DarkSide ile bağlantılı olduğunu belirledi.

Federal Soruşturma Bürosu Müdür Yardımcısı Paul Abbate, “FBI’nın ulaşamayacağı bir yer yok” dedi. Büro için dönüm noktası sayılabilecek baskın, siber suçlar ve haraçla mücadele etmekle kalmıyor aynı zamanda ABD dışında faaliyet gösterenlere karşı uygulanabileceğini gösteriyor.

“Bizim işimiz sokak haritasına benziyor”

Chainalysis’in uluslararası politika başkanı Caroline Malcolm, FBI ile yapılan işbirliği hakkında şöyle konuştu:

“Bizim işimiz biraz sokak haritasına benziyor. Sadece sokakların ve binaların üzerinde herhangi bir isim yok. Yaptığımız şey ise hangi sokakta ve binada kimlerin yaşadığını söyleyen bir bildirim sunmak. Yazılım haritası gerçek kişilerin isimlerine bağlanamazken, çeşitli yasal yollar kullanarak hesapları sahipleri ile bağdaştırma becerisi kolluk kuvvetlerine ait.”

Kriptodaki çöküş siber suçları düşürdü

Kripto para birimlerinin popülaritesindeki artış ile beraber farklı türlerde dolandırıcılıklar yapılmaya başlandı. Neredeyse her açıktan faydalanan hacker’lar açıklardan yararlanma ve saldırılardan fon çalmaya kadar birçok suçu işledi.

Chainalysis, yıl ortasında yaptığı suç güncellemesinde bu yıl için toplam dolandırıcılık gelirinin 1,6 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bu, 2021 yılının Temmuz ayının sonuna kadar olduğundan %65 daha düşüktü. Bu düşüşün sebebinin ise kripto fiyatlarının düşüşü ile bağlantılı olduğu kaydedildi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu