Nedir? Nasıl? Neden?

FinCEN: Rusya yaptırımları atlatmak için kripto kullanabilir

Sponsorlu İçerik

ABD Mali Suçları Engelleme Ağı (FinCEN), Rusya’nın yaptırımları atlatmak için kripto paraları kullanabileceği konusunda finans şirketlerini uyardı.

FinCEN, finansal kuruluşları Rusya’ya karşı uyardı. FinCEN, dün ABD merkezli finansal kuruluşlara kripto paraları ve dönüştürülebilen varlıkları (CVC) yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi. Rusya’nın ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan ekonomik yaptırımları atlatmak için gerçekleştirebileceği tüm faaliyetleri raporlamaları gerektiğini belirtti. FinCEN, Rusya’nın büyük çaplı yaptırımları CVC’ler ile atlatmasının uygulanabilir olmadığını söylese de, ekonomik savaş olarak adlandırılan eylemlerde adı geçen Rus ve Belaruslu kişilerin bu tür işlemlerinin finans kuruluşları tarafından bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayından bu zamana kadar FinCEN’in Başkan Vekili olan Him Das, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Rusya üzerinde artan ekonomik baskı karşısında, ABD finans kurumlarının hem devlet aktörleri hem de oligarklar da dahil olmak üzere olası Rus yaptırımlarından kaçınma konusunda uyanık olması hayati önem taşıyor. Kripto para gibi yöntemler kullanarak yaptırımlarımızdan yaygın bir şekilde kaçıldığını görmesek de, şüpheli faaliyetlerin derhal bildirilmesi, ulusal güvenliğimize ve Ukrayna ile halkını destekleme çabalarımıza katkıda bulunuyor.”

Ekonomik yaptırımlarda kripto bir kurtuluş mu?

Birçok ABD’li yasa koyucu ve kuruluş, Başkan Joe Biden tarafından 24 Şubat’ta açıklanan ekonomik yaptırımlardan kaçmak için Rusya’nın kripto para birimlerini kullanacağı konusu üzerinde durdu. Ek olarak OFAC’ın yönergeleri, kripto işlemlerini aldatıcı veya yapılandırılmış işlemler veya anlaşmalar ile eşitledi.

ABD ve AB milletvekilleri ayrıca, Rusya bankalarının SWIFT ödeme ağından çıkarılmasıyla ülkenin kripto varlıklarını kullanma potansiyeline dikkat çekti. Bloomberg pazartesi günü yaptığı açıklamada, Başkan Biden’in Ukrayna’daki artan askeri duruma yanıt olarak bu hafta içinde kripto para birimleri üzerinde kapsamlı bir düzenleyici çerçeve oluşturan emri imzalayacağını bildirdi.

Tüm pazarlar Rusya’ya kapanıyor mu?

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, geçtiğimiz günlerde sosyal medyadaki kripto borsalarına doğrudan başvurarak Rus kullanıcılarının adreslerini engellemelerini istemişti. Ancak Binance ve Kraken dahil olmak üzere birçok borsa, yasal bir zorunluluk olmadıkça Rusya’daki tüm kullanıcıların kripto paralarına erişmesini engellemek için tek taraflı olarak hareket etmeyeceklerini söyledi. Bugün Binance Mastercard ve Visa kartlarının Rusya’da kullanımını kabul etmeyeceğine dair yeni bir gönderi paylaştı. Binance CEO’su CZ, konuyla ilgili olarak bu durumun kendi karaları olmadığını açıkladı. Bunu haberimizde vermiştik.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu