Nedir? Nasıl? Neden?

Forbes’tan Helium iddiası: Tavan fiyattan satıp zenginleştiler

Sponsorlu İçerik

Amerika merkezli iş dünyası dergisi Forbes’ın yayınladığı son araştırma raporunda, Helium’un (HNT) kurucuları ve bazı çalışanlarının projeden orantısız bir şekilde kazanç sağladığı iddia edildi.

Forbes tarafından yayınlanan yeni tarihli bir araştırma dosyasında, Helium şirketindeki yöneticiler, çalışanlar, aile ve arkadaş çevreleri dahil olmak üzere içeriyle bağlantılı kişiler 30 cüzdanla ilişkilendirildi. Bu cüzdanların, platformun piyasaya sürüldüğü 2019 yılının ilk üç ayında tüm HNT coin’lerinin en az 3.5 milyonunu ürettiği kaydedildi. Üretilen kripto paraların değeri ise 250 milyon dolara karşılık geldiği belirtildi.

Zincir üstü verilerden (on-chain) elde edilen raporda, söz konusu hesapların o sıradaki dolaşımdaki tüm HNT token’larının neredeyse yarısını oluşturduğunu ortaya koydu. Özellikle lansmandan sonraki 6 ay içerisinde şirket içinde HNT token’larının dörtte birini ürettiğini belirtti. Forbes, cüzdan sahiplerinin bu üretilen token’ları tavan fiyattan satarak zenginleştiğini iddia etti.

Helium’dan yatırımcılara özel vaatler verildi

Pasif gelir elde etmek için HNT madenciliği yapmak isteyen yatırımcıların ekipmanlara 500 dolar harcamaları gerektiği şirket tarafından belirtilirken, aynı şekilde proje yükselişe geçtiğinde ağdaki kazanımların paylaştırılacağı sözü verildi.

Cihazlardan birinin Kaliforniya’da yaşayan Helium CEO’su Amir Haleem’e bağlı olduğu açıklanırken, yapılan açıklamada cihazın ilk üç ay içerisinde 250 bin HNT madenciliği yaptığı ortaya kondu. Cüzdan, 25 milyon dolar değerindeki madencilik ödüllerinden 455 bin HNT kazandı.

Şirket yöneticilerinin yaptığı işlemlerde, Helium’da “Halk Ağı” adıyla demokratikleştirilmiş sisteme aykırı davranıldığı ve menfaat sağlandığı iddia ediliyor. Aynı şekilde şirket içerisindeki çalışanlar da en kazançlı günlerde elde edilen bir serveti depo etmekle suçlanıyor.

Bir diğer yandan sunulan başka bir iddia da, şirket yöneticileri ile bağlantılı isimlerin HNT token’larından kazanılan miktarı açıklamayarak izlerini kapattıkları yönünde. HNT topluluğunun tüm bunlar olduktan 1 yıl sonra şikayette bulundukları da dikkat çeken bir diğer nokta.

Helium’dan yeni proje

Suçlamaların odağındaki Helium, 5G ağından yararlanan başka bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Firma proje kapsamında DISH ve T-Mobile ile anlaşma imzaladığını duyurdu.

Geçen ay Solana ağına taşınması oylanan platformun bu yılın sonunda Solana’ya geçiş yapması bekleniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu