ManşetNedir? Nasıl? Neden?

G20, Ülkeleri FATF Standartlarını Uygulamaya Çağırdı

Sponsorlu İçerik

İlk G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı 22 ve 23 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde gerçekleştirildi. Facebook ve planlanan Libra projesi gibi kripto paralar ve stabilcoinler tartışıldı.

Toplantının ikinci gününden sonra yayınlanan G20 bildirisinde, küresel ekonomik büyümenin 2020 ve 2021’de ılımlı bir şekilde toplanmasının beklendiğini, corona virüs salgını da dahil olmak üzere küresel risk izlemenin geliştirileceği ve görünümün aşağı yönlü risklerinin devam ettiği kaydedildi.

Kripto paralar ile ilgili olarak açıklamaları:

”2019 Liderlerin Beyanı’na dayanarak, ülkeleri kripto paralar ve ilgili sağlayıcılar üzerinde yakın zamanda kabul edilen Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarını uygulamaya çağırıyoruz.”

Geçen yıl Haziran ayında, G20 liderleri Japonya’nın Osaka kentinde bir araya geldiler ve FATF tarafından belirlenen kripto paralar ve ilgili hizmet sağlayıcıları için standartları uygulama taahhütlerini açıkladılar. Ekim ayında, FATF ülkelerin tavsiyelerini ne kadar iyi uyguladıklarını değerlendirmeye başlamıştı.

Stabilcoinler

23 Şubat’taki açıklamalarında, G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri de stabilcoin konusunu ele aldılar.

”Ekim 2019’da, söz konusu risklerin faaliyete geçmeden önce değerlendirilmesi ve uygun şekilde ele alınması gereken sözde küresel stabilcoinler ve diğer benzer düzenlemelerle ilgili açıklamamızı tekrarlıyoruz. FSB’nin bu düzenlemelerle ilgili düzenleyici tavsiyeler geliştirme çabalarını destekliyoruz.”

G20, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve FATF dahil olmak üzere birkaç küresel standart belirleme organından kripto paralar ve stabilcoinler hakkında raporlar bekliyor.

G20, lansmanı sırasında ölçeğe ulaşma potansiyeline sahip stabilcoinlere, bir örneği Facebook‘un Libra projesi ifadeleri kullanılarak küresel stabilcoinler olarak atıfta bulunuldu. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ile Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde son zamanlarda yapılan bir duruşmada, benzer ölçeğe ulaşabilecek bir başka kuruluşun Çin hükümeti olduğunu belirtmişti. Bu nedenle Powell, dijital yuana hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için dijital dolar üzerinde çalışmaya çağrıldı.

FSB’nin Kripto para Tepkileri

G20 finans şefleri 23 Şubat’taki bildirisinde:

“FSB, Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi (CPMI) ve diğer ilgili standart belirleyici kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlarla koordineli olarak, Ekim 2020’ye kadar küresel sınır ötesi ödeme düzenlemelerini geliştirin.”

FSB, büyük ekonomilerin düzenleyicileri, merkez bankacıları ve hükümetlerinden oluşuyor.

FSB genel başkanı Randal K. Quarles, bu hafta sonu toplantılarından önce, G20 maliye bakanlarına ve merkez bankası yöneticilerine kripto para ve stabilcoin konusunu ele alan bildiri gönderdi.

Quarles bildiride:

“Küresel finansal sistem sürekli olarak yeni zorluklarla karşı karşıya. Teknoloji geleneksel finansın doğasını değiştiriyor; banka dışı sektör büyüdü, denetleyici ve düzenleyici topluluk arasında daha derin bir anlayış ve koordinasyon gerektiriyor. Pazarın parçalanmasına yol açabilecek baskılar mevcut. Aynı zamanda, önemli denetim ve düzenleyici konular dikkat gerektiriyor.

FSB, bu yeni araçlara gerekli düzenleyici ve denetleyici yanıtları geliştirme hızını arttırmaya kararlı. Raporda, Nisan ayında düzenleyici konular ve halkın katılımı için olası yanıtlar hakkında bir taslak rapor yayınlanacak.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu