Nedir? Nasıl? Neden?

Güney Kore, CBDC test programının ilk aşamasını tamamladı

Sponsorlu İçerik

Güney Kore Merkez Bankası Bank of Korea (BoK) Aralık ayında CBDC’sinin iki aşamalı testin ilk bölümünü gerçekleştirdiğini bildirdi. Kurum şuanda projenin 2. aşamasını yürüttüğünü açıkladı.

Güney Kore yerel medyası The Korea Heraldın bugün bildirdiği habere göre, Kore bankası kripto para üretme programının ilk aşamasını geçen yıl Aralık ayında tamamlamıştı. Fakat haber bugün basında yer aldı. Bu aşamada merkez bankası, finansal ürünün ihraç edilmesi, bulut tabanlı bir sanal ortamda dağıtılması ve üretilmesi gibi temel işlevleri gözden geçirdi. Devam eden 2. aşamada ise fiili istihdamı için gerekli teknolojiyi gözden geçirecek. Aralık ayında satın alınan çevrimdışı kablolama, ödeme ve alım-satım işlemleri için dijital varlıkları test edecek.

Banka, söz konusu CBDC projesini bu yıl Haziran ayında tamamlanmayı planlıyor. Daha sonraki süreçte ise CBDC’nin fiili lansmanının gerçekleştirilmesi ve ticarileştirilmesi hakkında Koreli yetkililerle tartışmayı planlıyor. Kurumun ayrıca, parasal varlıklarla takım kurarak deneyin kapsamını genişletme planları var.

Çin Halk Bankası Bank Negara Malaysia, Nijerya Merkez Bankası ve daha fazlası gibi dünya çapında çok sayıda merkez bankası, kendi dijital para birimlerini yayınlamak için küresel rekabetin bir parçası haline geldi. Bu durumların yaşanmasına rağmen Kore Bankası böyle bir finansal ürünün yan etkileri olabileceği konusunda uyarı verdi. Kurum, CBDC resmi olarak gün ışığına çıktığında rekabetin tamamen ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Güney Kore merkez bankası, çoğu büyük ekonominin inandığı gibi, CBDC’lerin bankalardaki tasarruflardan ziyade nakit parayı tamamen değiştirebileceğinden şüphe ediyor.

“Dijital para biriminin finansal istikrar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilecek bir dizi önlemi test ediyoruz.”

CBDC’lerin artı ve eksileri nelerdir?

Ulusal para biriminin aksine dijital versiyonda bir para yayınlamak birçok ülkenin ana hedefi olsa da, kripto para birimlerinin fayları ve zararları hala büyük bir soru işareti oluşturuyor. Birçok uzman, harekete geçemeden önce ülkelerin CBDC’ler hakkında potansiyel niteliklerini içeren kapsamlı bir incelemede bulunması gerektiğine inanıyor. Federal Rezerv bu yaklaşımın savunucusu olarak biliniyor. Daha önce ABD Merkez Bankası, dijital para birimlerini piyasaya sürmek konusunda ilk olmaktansa haklı olmanın daha iyi olduğunu ifade etmişti.

Birkaç gün önce Fed, parasal ürünün tartışmalı yönleri olabileceğini belirtmişti. Bireyler, işletmeler ve hatta ülkeler arasındaki ödeme seçeneklerini artırabileceğini vurgulayarak öte yandan, CBDC insanların özgürlüğüne karşı çalışabileceğini ve Amerika’nın finansal istikrarına fayda sağlamayacağı ihtimaline değindi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu