Nedir? Nasıl? Neden?

Kazakistan’da kapatılan 106 kripto madeninin arkasındaki isimler şaşırttı

Sponsorlu İçerik

Kazakistan’ın yasadışı kripto madenlerine uyguladığı baskıda 106 maden faaliyetlerini durdurmaya zorlandı. Madenlerin arkasında önemli isimlerin olduğu kaydedildi.

Kazakistan hükümetinin bugün yaptığı açıklamada, ülkede yasadışı olarak faaliyet gösteren 106 kripto para madeninin daha operasyonlarını durdurma kararı aldığını kaydetti. Söz konusu bazı madenlerin arkasında eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev‘in kardeşi de dahil olmak üzere siyasetten ve iş dünyasından tanınan isimler olduğu ortaya çıktı.

Yapılan açıklamada, ülkenin mali izleme kurumu ve diğer devlet kurumları tarafından yürütülen soruşturmaların ardından, 55 madencinin gönüllü olarak faaliyet gösterdiği alanları kapattığı ve 51’inin zorunlu olarak kapatıldığı belirtildi. 51 kişi ise vergi ve gümrük kaçakçılığından, özel ekonomik bölgelere izinsiz ekipman yerleştirmekten suçlu bulunuyor.

Denetimler, bazı önemli siyasi ve ticari isimlerin kripto madenciliğine dahil olduğu da ortaya çıktı. Açıklamanın devamında aralarında eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kardeşi Bolat Nazarbayev; 2 milyondan fazla kişiye elektrik sağlayan Central Asian Electric Power Corp.‘un Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Klebanov ve Forbes tarafından Kazakistan’ın en zengin 17.insanı olarak listelenen Kairat Itegmenov gibi isimler yer alıyor.

Orta Asya ülkesi, kısmen Çin’den gelen kripto madencilerinin akını ve aynı zamanda altyapı arızaları nedeniyle 2021 yılı sonbaharından bu yana ciddi elektrik kesintileri ile mücadele ediyor. Hükümet, enerji sorunlarıyla başa çıkmak için yasadışı madencilik merkezlerini tamamen ortadan kaldırmaya karar verdi. Açıklamaya göre, Mali İzleme Kurumu toplamda 25 ceza davası açtı ve 100 milyar Kazak Tengesi (Kazakistan Para Birimi) yani 193 milyon dolar değerinde 67.000 makineye el koydu. Şubat ayının sonlarında ise hükümet, 202 megawatt değerinde yasa dışı kripto madenini imha ettiğini söylemişti.

Kripto madenciliğinde vergi artışı çağrısı

Kazakistan cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, geçtiğimiz Şubat ayında hükümete vergiyi mümkün olan en kısa sürede artırması ve 1 Nisan’a kadar kripto madenciliği düzenlemesi için tam bir teklif sunması talimatını vermişti.

Kilovat güç başına 1 Kazak tengesinin (0,0023 ABD Doları) mevcut oranının önemsiz olduğunu yeni oranın kWh başına 5 tenge kadar yüksek olabileceğini ve madencilerin ekipmanları için ithalat vergisi ödemek zorunda kalabileceklerini kaydetmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu