Nedir? Nasıl? Neden?

Kazakistan’dan 13 kripto madencilik adresine operasyon

Sponsorlu İçerik

Kazakistan Enerji Bakanlığı, kaçak faaliyet gösteren 13 farklı kripto para madencilik adresini tespit ederek düzenlediği operasyonlar sonucu tesisleri kapattı.

Kazakistan kripto madenciliğine yönelik operasyonlarına devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde enerji yetersizliğini örnek göstererek elektrik kesinti sürelerini uzatan ülke, yasa dışı faaliyet gösteren 13 kripto madencilik tesisini kapattı. Bu operasyonlar, hükümetin kripto madenciliği sektörünü düzenleme çabalarının ortasında gerçekleşti. Kazakistan dünyada BTC madenciliği açısından yüzde 35,4 ile ABD’nin ardından yüzde 18.1 pay ile 2. sırada yer alıyor. Rusya ise bu sıralamada yüzde 11,2’lik bir payla 3.sırada.

Kazakistan’ın Nükleer ve Enerji Denetleme Kurumu ve Enerji Bakanlığı diğer devlet kurumlarıyla birlikte dijital madencilik nesnelerini belirlemek için ortak kontroller gerçekleştirdi.

Kazakistan Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, son 5 gün içinde gerçekleştirilen denetimler sonucunda mobil ekiplerin toplam elektrik tüketimi 202 megavat olan 13 maden çiftliğinin tespit ederek durdurduğunu kaydetti. Karaganda bölgesi, Pavlodar, Türkistan, Akmola, Kostanay, Nur-Sultan, Almatı ve Çimkent başta olmak üzere ülkenin her yerinde dijital madencilik tesisleri tespit edilerek operasyonlar düzenlendi.

 Enerji Bakanlığı, Batı Kazakistan bölgesi dijital madenciliğinde toplam 91 MW, Karaganda bölgesinde 44 MW olmak üzere kısıtlamalar getirildiğini söyledi. Kazakistan hükümeti, çalışmaların devam edeceği konusunda uyardı. Yetkili makamlar, belirlenen maden çiftlikleri üzerinde operasyonel önlemler alacak.

Kazakistan Kripto Madenciliği Vergisini Artırdı

 Kazak Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, geçtiğimiz Haziran ayında kripto madenciliği için bir vergi bandını onaylayarak Bitcoin madenciliğini meşrulaştırmıştı. Başkan ayrıca bu aydan itibaren madencilik vergilerinde artış çağrısı yapmaya da başladı. Kazakistan Cumhurbaşkanı kabineye kripto para madenciliği endüstrisini denetleme emri verdi.

 Raporlara göre, Kazak Cumhurbaşkanı Tokayev madenciliğe karşı değil ve yasal olması gerektiğine inanıyor. Fakat madencilerin ruhsat sahibi olması, vergi öderken yeterli tarifeden elektrik alması gerekiyor. Kazakistan hükümetinin 1 Nisan tarihine kadar madenciliği düzenlemek için tam teşekküllü bir önlem paketi geliştireceğini açıkladı.

Verilere göre, Ağustos 2021’de Kazakistan, küresel hash oranının yüzde 18’ini oluşturuyordu. Nisan ayında, Çin’in madencilik kısıtlamalarından önce bu rakam sadece yüzde 8 olarak kaydedilmişti.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu