ManşetNedir? Nasıl? Neden?
Trend

Kripto Para Piyasasının Çöküşünün Arkasındaki 7 Neden

Sponsorlu İçerik

Kripto paralar ile haşır neşir olan insanlar son haftalarda yaşanan kâbus dolu düşüşleri hatırlayacaklardır. Peki, bu düşüşlerin sebebi neydi? İnsanlar kripto paraların değersiz olduklarına mı kanaat getirdi? Tartışmalar süredursun biz hep beraber belirlediğimiz 7 nedeni irdeleyelim.

Öncelikler belirtmek isterim ki, Bitcoin ve diğer kripto paraların elle tutulamaması veya bir diğer varlık ile desteklenmemesi bugün yaşadığımız düşüş piyasasının sebebi değildir. Günden güne büyüyen ve büyürken de bazı sancılar çeken bir piyasa ile karşı karşıyayız. Bu sancıların sebebi ise az önce bahsettiğimiz, temeli olmayan konular değil, üstesinden gelindiğinde büyümeyi, adaptasyonu hızlandıracak konular.
Kripto para piyasasının çöküşünde etkili olan 7 nedeni şimdi sırasıyla inceleyelim;

İçindekiler

1- SEC Düzenlemeleri Durdu

SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) kripto paralar ile ilgili düzenlemeleri getirmek istiyor ancak bu süreç oldukça yavaş ilerlediği için yatırımcılarda bir güvensizlik duygusu ortaya çıkabiliyor. Regülasyon süreçlerinin yavaş olması kadar SEC kripto paralara karşı oldukça sert bir tutum da sergiliyor.

2018 yılında ICO’lar aracılığıyla para toplayan ve kendini yanlış tanıtan borsa ve şirketlere cezalar yağdırdı.

Ayrıca bugüne kadar 9 farklı ETF (Borsa yatırım fonu) başvurusunu reddetti ve onuncu başvurunun gözden geçirme süresini erteledi.

Kripto para ETF’lerini yasallaştırmak, kurumların ve bireylerin coin/token almadan kripto para birimine yatırım yapmalarına izin verecektir. Riski bu şekilde azalttığından ETF‘ler büyük ölçekli yatırım ve daha fazla istikrar anlamına gelir.

Hal böyle olunca, yatırımcılarda güven duygusu zedelenmiş ve düşüşe zemin hazırlanmış oluyor.

2-Kripto Paralar ile Kâr Etmek Eskinden Daha Zor

Kripto paralar ile öncelerden tanışan yatırımcılar ucuzdan aldıkları Bitcoinleri yüksek fiyatlardan satarak, madencilik yaparak veya ICO’dan aldıkları koinleri uzun süre ellerinde tutarak kar ettiler.

Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda bu yaklaşımların bizlere para kazandırıp kazandırmayacağından emin olamıyoruz.

Bitcoin madenciliği hash gücünün artmasıyla beraber eskisi gibi kar getiren bir iş olmaktan çıktı.

SEC verdiği cezalar ile ICO’lara kısıtlama getirdi. Tabii ki, pek çok legal ICO da var, ancak eskisine oranla daha az ilgi çekiyor. Yatırımcı bir kere riskin farkına varırsa bir daha parasını riske atmaz.

Öte yandan günlük al-sat ile kar etmek, fiyatın gideceği yönü tahmin etmenin zorlaşması sebebiyle çok daha zor bir hal aldı. Buraya market manipülasyonu konusunu da eklemek isterdim ama bu konuya yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim.

Tüm bunlara bir arada bakarsak, yatırımcıların piyasadan çekilmesi ve fiyatın aşağı gitmesi için bir etken olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu aşağı gidiş kripto paralar ile yeni tanışan ve yatırım yapmak isteyen kişiler için birer fırsat mıdır onu söylemek güç. Zira kripto para piyasalarının eski güzel günlerine dönmek için, tıpkı ICO’larda olduğu gibi, yeni bir inovasyon dalgasına ihtiyacı var.

3-Kripto Paraların Kısa Yoldan Zengin Olma Aracı Olarak Görülmesi

Burada durup yazıyı okuyan sana şu soruyu sormak istiyorum; “Sen de kısa yoldan zengin olma aracı olarak görüyor musun?” Evet, pek çoğumuz bu yatırımı zengin olmak için yapıyoruz ama sorun şu ki döviz, altın vb. yatırım araçlarına verdiğimiz süreyi kripto paralara veremiyoruz.

Kripto paralarda volatilite(hareketlilik) diğer yatırım araçlarına oranlar daha yüksek olsa da sakinliğimizi burada da korumak önem taşıyor.

Konumuza dönecek olursak, 2018 yılında kervana katılan küçük yatırımcılar, 2 senenin ardından yatırdıkları paralar ile birlikte kısa sürede zengin olma hayallerini de kaybederek piyasadan çekilmeye başladılar. Güven kaybedildiğinde, yeni para girişi olmadığında ise düşüş kaçınılmaz bir hale gelir.

4-Manipülasyon Had Safhada

Küçük yatırımcının kripto para piyasasında hayatta kalması için üst düzey bir sabır ve yatırım planına ihtiyacı var. Çünkü burada hiç beklenmedik anda beklenmedi olaylar olabiliyor.

Örneğin, bir sabah uyandığınızda fiyatın dün geceden %15 aşağıda olduğunu, sebebinin ise sadece atılan bir tweet olduğunu görebilirsiniz.

Veya aldığınız kripto para fiyatının yalnızca sizin kullandığınız borsada %50 aşağı inip geri yükseldiğini ama bu sırada sizin stop-loss emrinizi çalıştırdığını görebilirsiniz.

5-Tether(USDT) Soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), 2017’nin sonlarında Bitcoin’in hızlı fiyat artışını araştırıyor. Bazı kaynaklara göre, Bitcoin‘in fiyatı, kripto para borsası Bitfinex‘teki manipülasyon nedeniyle yaklaşık 20.000 dolara yükseldi.

Texas Üniversitesi araştırmacılarına göre, Bitcoin fiyatı ne zaman düşmeye başlasa Bitfinex Tether(USDT) bastı ve borsalardan USDT ile alım yaparak BTC fiyatını artırdı.

Tether bu piyasanın demirbaşlarından biri ve ona karşı açılan bir soruşturma elbette yatırımcıda güven duygusunu sarsıyor ve BTC fiyatının önüne bir engel daha çıkarıyor.

6-Likidite Eksikliği Benimsenmeyi Engelliyor

Artan likidite, fiyat istikrarı, daha kolay, daha ucuz işlemler ve daha fazla yatırımcı güveni anlamına gelir. Öte yandan, Bitcoin balinalarının veya büyük satın alımların fiyatları manipüle etmesini önleyecektir.

Fiyat istikrarı ve hızlı işlemler, daha geniş benimsenme anlamına gelecek, yani sadece bu iş ile ilgilenen insanlar değil herkes fahiş işlem ücretleri ödemeden kolayca geri dönüştürebileceklerini bilerek nakit paralarını kripto paralara dönüştürebilecektir.

Ancak bugün, kripto para benimsenmesi artıyor olmasına rağmen, borsalarda bu işlevleri sağlamak için yeterli likidite yok.

Bazı kişiler likiditeyi artırmanın en iyi yolunun birden fazla borsa tarafından kullanılan büyük bir borsa havuzu oluşturmak olduğunu belirtiyor ve hayata geçmesi oldukça mantıklı olabilir.

7-Güvenlik Sorunları, Olası Yatırımcılar İçin Endişe Yaratıyor

Kripto para piyasası, yaşanan hackler ve dolandırıcılık çıkan projeler sonucu güven konusunda büyük yaralar aldı. Doğruluktan uzak olsa da birçok kişi için ICO’lar bile dolandırıcılık olarak görülüyor.

Öte yandan, borsalarda yaşanan hack olayları borsaların güvenli olup olmadığı konusunda tartışmaları gün yüzüne çıkardı.

2019 yılında borsa ve cüzdanlardan çalınan kripto paraların toplam değerinin 500 Milyon $’ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Hal böyle olunca yatırımcılar endişeleniyor ve düşüş için bir sebep daha eklenmiş oluyor.

Belki de kripto paraların hikayesi yeni başlıyor

Kripto paraların geçmişine baktığımızda, yaşadığı düşüşlerin aslında birer fırsat, krizlerin ise birer avantaj olduğunu görebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz güven ve güvenlik sorunlarının çözülmesiyle, bahsettiğimiz yatırımcı ve inovasyon dalgasının gelişi de kaçınılmaz olacaktır.

Kim bilir, belki de yolun daha başındayız.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu