Nedir? Nasıl? Neden?

Makro Strateji Uzmanı: Doların yerini bir kripto para alacak

Sponsorlu İçerik

Finans analiz şirketi Bianco Research‘ün başkanı ve makro stratejisti Jim Bianco, bir kripto para biriminin dünyanın rezerv para birimi olarak doların yerini alacağına inandığını söyledi.

Morgan Creek Digital ortağı Anthony Pompliano ile Pomp Podcast’e verdiği röportajda Bianco, doların neden küresel ekonomiler ve finansal piyasalar için birincil yakıt olarak kaldığını açıkladı.

Jim Bianco:

“Doların rezerv para birimi olduğunu unutmayın. Bunun anlamı dünya ticaretinin %90’ı dolar ile yapılıyor. Ham petrolün fiyatı dolar cinsinden, altının fiyatı dolar cinsinden.

Bir krize girdiğinizde, herkes etrafına bakar ve “hangi para biriminde olmak istiyorum?” Ve cevabı, “Yedek para biriminde olmak istiyorum. Dolar da olmak istiyorum.” Dolara, yani güvenli liman para birimine ihtiyaç var ve bu bizim ticaret yaptığımız şey.”

Ancak Bianco, dolar mükemmel olmaktan uzaklaştığı için insanların son 10 yılda daha iyi bir rezerv para birimi aradıklarını açıkladı.

Jim Bianco:

“Winston Churchill’den alıntı yapmak için, dolar, her biri hariç, şimdiye kadar tasarladığımız en kötü rezerv para birimi ve bu yüzden alternatifin olmaması ona yarar sağlıyor. Bilmiyorsunuz, euro, yen ya da sterlin demeyeceksiniz.”

Başka hiçbir fiat para biriminin doların yerini dolduramayacağını belirten Bianco, bir sonraki rezerv varlığın kripto para birimlerinden biri olacağını düşünüyor.

Jim Bianco:

“Teoride, bir sonraki rezerv para biriminin bir kripto para olacağını iddia ettim. Belki Libra’nın bunu yapacağını düşündüm, ama sonra bir şeyin üzerinde olduğumu kesin olarak düşündüm. Çünkü, Libra’yı duyurduklarında yaptıkları ilk şey Marcus’ı Kongre’nin önüne sürüklemek oldu. Çünkü, Libra’nın temsil ettiği şeyden korkuyorlardı.”

Ancak, düzenleyicilerden gelen geri tepme ve acımasız eleştirilerden sonra, Libra artık asıl olarak tasarlandığı şey değil; birden fazla para ile desteklenen stabilcoin.

Bitcoin şu anda piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi, ancak Bianco, BTC‘nin bir sonraki rezerv varlık için gereken şeye sahip olmadığını söyledi.

Jim Bianco:

“Muhtemelen henüz yok. Ne zaman var olacağını veya hangisinin olacağını bilmiyorum. Çünkü, hem bir değişim aracı hem de bir değer deposu olması gerekiyor. Bitcoin bir değer deposu olabilir, ancak gerçek bir iyi değişim aracı değil. Belki de Ethereum gibi veya daha iyi bir değişim aracı olarak tartışabileceğiniz başka şeyler var, ama iyi bir değer deposu değil.

Bence geliyor, ama hala uzun yıllar yolun aşağısında olabilir. Belki şu anda hangi kripto para olacaksa, bebeklik döneminde olabilir, ya da belki de yeni icat edilecek.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu