Nedir? Nasıl? Neden?

MASAK’tan, Türkiye’deki 4 kripto borsasına 18 milyon liralık ceza

Sponsorlu İçerik

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) denetimler sonucu çeşitli yükümlülük ihlalleri sebebiyle 4 kripto hizmet sağlayıcısına toplam 18 milyon 800 bin lira idari para cezası verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, MASAK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yükümlü olarak belirlenmişti. Bu kanun kapsamında Bitci Teknoloji AŞ, Icrypex Bilişim AŞ, Paribu Teknoloji AŞ ve BTC Türk‘e para cezası verildi.

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, kapsamında MASAK, internet sitesi üzerinden kripto hizmet sağlayıcılarına ilişkin haber rehber yayınlayarak bu tür şirketlerin tabi oldukları yükümlülükleri sıralamıştı. Bu yükümlülükler; müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak kaydedilmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu söz konusu olan hükümler kapsamında denetimler gerçekleştirerek, Bitci Teknoloji AŞ, Icrypex Bilişim AŞ, Paribu Teknoloji AŞ ve BTC Türk’e 2021’de yapılan yükümlülük ihlallerine ilişkin olarak, söz konusu hizmet sağlayıcılarına idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

18 bin 800 milyon liralık ceza

MASAK bu kapsamda, Bitci Teknoloji AŞ hakkında 4 milyon 250 bin lira, Icrypex Bilişim AŞ’ye 4 milyon 100 bin lira, Paribu Teknoloji AŞ’ye 8 milyon lira, BTC Türk’e 2 milyon 450 bin lira olmak üzere toplam 18 milyon 800 bin lira idari para cezası uyguladı.

Binance borsasına üst sınırdan para cezası verilmişti

MASAK geçtiğimiz Aralık ayında kripto para borsası olan BN Teknoloji şirketine (Binance) 8 milyon lira idari para cezası kesmişti. Bilindiği üzere söz konusu karar, bu alanda kesilen “ilk cezai müeyyide” olma özelliğini taşıyor. Binance borsasına Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihlallere ilişkin en üst limitten indirim uygulanmaksızın 8 milyon lira para cezası kesilmişti.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu