Nedir? Nasıl? Neden?

Rusya, 2024’te dijital rublesini çıkarmayı planlıyor

Sponsorlu İçerik

Rusya Merkez Bankası ve Parlamento arasındaki kripto para gerilimi geçen yıldan bu yana sonuçsuz kalmaya devam ederken, ülkedeki kripto çalışmaları Ukrayna savaşının başlaması ve uluslararası yaptırımlarla beraber durma noktasına gelmişti. Tüm bu olanların ardından Rusya 2024 yılının seçim dönemine kadar kendi dijital rublesini çıkarma planları olduğunu açıkladı.

Rusya Federasyonu Merkez Bankası (CBR) bugün, önümüzdeki üç yıl için temel para politikası parametrelerini özetleyen bir taslak teklifi yayınladı. 2024 yılında dijital ruble için yapılması planlanan lansman, o yılın Mart ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerine denk geliyor. Bu da 2024 yılının ülke için önemli bir yıl olacağı anlamına geliyor.

İlk raporlarda, görevdeki Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ikinci dönem kazanma şansının yüksek olduğunu gösteriyor, ancak o döneme kadar her şey değişebilir. CBR, açıklamasında çıkacak olan dijital rublenin (CBDC) “hedefli” teknoloji kullanımına izin vereceğini kaydetti. Bu durum, belirli kripto para birimlerinin yalnızca seçili mal ve hizmetler için ödeme aracı olarak kullanılmasına olanak tanıyacağı anlamına geliyor.

Bazı özellikler 2025’te gelebilir

Dijital rublenin ta ölçekli dağıtımının iki yıl içinde başlanacağı belirtilse de, kripto haber portalı Bits.media’ya göre, çevrimdışı mod, bankacılık dışı finansal kuruluşlar ve borsaların bağlanması gibi bazı özelliklerin 2025 yılında gelmesi planlanıyor.

Moskova’nın finansal izleme ajansı Rosfinmonitoring, geçen ay kripto para işlemlerini izlemek için yazılım kullandığını ve ülke “kriptomani” üzerine kısıtlamalar getirdiği için yetkilerini artırmayı umduğunu açıklamıştı.

Kripto ticareti ve madenciliğin yasaklanması için çağrı

Rusya Merkez Bankası ise finansal istikrar endişelerini öne sürerek kripto para birimleri konusunda uzun süredir şüphelerini dile getirdi ve sektörü düzenleme niyetinde olan bir hükümetin aksine ticaret ve madenciliğin tamamen yasaklanması için yine çağrıda bulundu.

Ülkedeki kripto benimsenmesi ne durumda?

Chainalysis tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Rusya’nın 2020’de kripto benimsemede ikinci sırada yer aldığı kaydedildi. Yılın başlarında ise Singapur merkezli araştırma kuruluşu olan TrippleA, yaklaşık 17,4 milyon Rus’un kripto para birimine sahip olduğunu ortaya koydu. Rakam ülke nüfusunun yüzde 12’sini yansıtıyor.

Muhafazakarlar, CBDC’nin Rus bankacılık sektörünün sürdürülebilirliği için bir risk oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunsalar da, CBR banka hesaplarından önemli bir para çıkışı beklemiyor. Çünkü geleneksel finans kurumları faiz ödemeleri ve teşvik programları yoluyla sermaye çekiyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu