Nedir? Nasıl? Neden?

Rusya’nın, SWIFT ağından çıkarılmasına ülkelerden tam destek

Sponsorlu İçerik

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği henüz ismi açıklanmayan Rus bankalarını uluslararası ödeme ve mesajlaşma sistemi SWIFT’den çıkarma planını açıkladı.

Rusya’nın ödeme ve mesajlaşma sistemi SWIFT‘den çıkarılmasını destekleyen ülke sayısı artıyor. Ukrayna’nın işgali devam ederken cumartesi günü Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara devam edeceği duyuruldu. Ukrayna bu süreçte kripto paralara daha çok yöneldi. Dün resmi Twitter hesabı üzerinden Ukrayna, BTC ve ETH bağışı talep ettiğini duyurdu.

Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre “Avrupa Komisyonu, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden” oluşan grup, Rusya’ya yönelik yaptırım hareketini duyurdu. Hızla gelişen durumun bir işareti olarak, iki gün önce bile kaynaklar böyle bir hareketin olası olmadığını söylüyorlardı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan raporlar, SWIFT kısıtlamaları şeklinde artan misilleme potansiyelinin altını çizdi.  

Grup yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

“Seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, bu bankaların uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermesini sağlayacaktır.”

Ek olarak, grup Rus merkez bankasına karşı eylem sözü verdi.

 “Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini yaptırımlarımızın etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek kısıtlayıcı önlemler almayı taahhüt ediyoruz.”

Rusya’nın SWIFT’den çıkarılması için çağrılar artıyor

Rusya ve Ukrayna arasında geçen çatışma Twitter üzerinden büyük tepkilerle karşılanmaya devam ediyor. Ukraynalı üst düzey yetkililer Twitter’da Fransa, Hırvatistan ve İtalya dahil olmak üzere birçok ülkenin Rusya’nın SWIFT kısıtlamasını desteklediğini söyledi .

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Batı ve müttefiklerinin Rusya’nın erişimini engellemek üzere olduğunu söyledi. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği de son zamanlarda daha fazla yaptırımın bir parçası olarak Rusya’nın sistemden çıkarılması olasılığını gündeme getirdi.

NATO ülkeleri bu hafta Rusya’nın en büyük bankalarını ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinin birkaç üyesini kara listeye almıştı. Ancak Rusya’yı SWIFT ağından çıkarmayı ertelemişlerdi.

SWIFT erişimi olmadan, Rus bankalarının yabancı emsalleriyle yasal olarak işlem yapma imkânı olmayacak. Engelleme hareketi, dövize erişimini keserek, ticaret yapma kabiliyetini azaltıp ülke üzerinde ekonomik baskı uygulayamaya yönelik olarak ilerliyor.

SWIFT Nedir?

Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT), dünya çapında binlerce finansal kurumu birbirine bağlayan ödeme emirleri için bir mesajlaşma ağıdır.  Rusya’daki 300’den fazla finans kurumu SWIFT’e bağlı olduğu biliniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu