Nedir? Nasıl? Neden?

Taliban, Afganistan’da kripto para birimlerini yasakladı

Sponsorlu İçerik

Afganistan’ın Taliban yönetimi altına geçmesinin birinci dolarken, ülkede kripto borsalarının faaliyetleri resmen durduruldu ve kripto para birimleri dolandırıcılık gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Afganistan’ın Herat şehrinde 14 Ağustos tarihinde Taliban güçleri tarafından 16 yerel kripto para borsasına baskın düzenleyerek çalışanları tutukladı. Bunu haberimizde vermiştik. İşletmelerin kapatılmasıyla birlikte tutuklu 13 kişi geçen hafta sonu serbest bırakıldı. Düzenlenen operasyonlarla birlikte kripto borsalarının tüm faaliyetleri durdurması istenirken, ülke çapında tüm kripto para birimleri yasaklandı.

Ülkede faaliyet gösteren adı açıklanmayan kripto borsalarından birinin CEO’su, konuyla ilgili açıklamada önceden herhangi bir uyarı almadıklarını ve Taliban’ın kripto varlıkları yasakladığı konusunda hiçbir fikirleri olmadığını söyledi:

“Operasyonlarımıza devam edemeyeceğimizi söylemek için bizi tutukladılar”

Ortaya çıkan yerel raporlarda, Taliban’ın üç ay önce kripto varlıklara yasak getirdiği iddia edildi. Herat polisi Suçla Mücadele Birimi Başkanı Sayed Shah Saadat, Afganistan Merkez Bankası Da Afganistan Bank’ın kripto para birimlerine karşı önlem almak istediğini söyledi:

“Da Afganistan Bankası bir mektupta dijital para ticaretinin birçok soruna yol açtığını ve insanları dolandırdığını, bu nedenle kapatılması gerektiğini belirtti. Harekete geçtik ve işe karışan tüm borsacıları tutukladık ve dükkanlarını kapattık.”

Taliban güçlerinin tutuklanan çalışanların kripto varlıklarına da el koyduğu söylensede, CEO bu iddiayı yalanladı.

Afganistan’ın başka illerindeki kripto borsaları şimdilik çalışıyor

Afganistan’ın İran sınırına yakın en batı eyaleti olan Herat’ın altı tanınmış Afgan kripto borsasından dördüne ev sahipliği yaptığı kaydediliyor. Kabil merkezli bir yerel kripto borsasının bir çalışanı, Herat dışında, yerel kripto borsalarının şimdilik Afganistan’ın diğer illerinde faaliyetlerine devam ettiğini ama ne zaman kapatılacaklarının belirsiz olduğunu söyledi.

Bazı borsalar gizlice faaliyet göstermiş

 Afganistan’daki birkaç yerel kripto borsasının, Taliban’ın dikkatini çekmemek için ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından geçen yıl Ekim ayında gizlice faaliyet göstermeye çalıştığı bildirildi. O dönemde, Kabil’deki bir kripto borsasının CEO’su Sayed, Taliban’ın kripto varlıkları Şeriat Yasasına uygun olarak kabul edip etmeyeceği konusunda endişelerini dile getirmişti:

“Birçok Müslüman alim kripto paralar konusundaki bakış açılarını (fetva) sundu ve bunun Helal olduğunu ilan etti. Ancak Taliban bu bakış açılarını kabul etmeyi reddedebilir.”

Taliban kripto para birimleri konusundaki bakış açısını dinsel uygunluk kuralları sebebiyle değil de dolandırıcılık risklerini öne sürerek onları yasakladı.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu