Nedir? Nasıl? Neden?

Terra tabanlı DeFi uygulamaları 28 milyar dolar kaybetti

Sponsorlu İçerik

Terra ekosisteminde yaşanan çöküşler DeFi protokollerini de etkiledi. Analistler uzun vadeli beklentiler konusunda şüphelerini sürdürüyor.

Terra’nın ABD dolarına sabitli parası TerraUSD sabitini kaybederek büyük yatırımcı kayıplarına yol açtı. Son 2 hafta içinde ekosistemden milyarlarca dolar çekildi. Elde edilen verilerde, Terra üzerine inşa edilen DeFi uygulamalarında tutulan fonların, ayın başında 29 milyar dolardan fazla olan, en son Şubat 2021’de görülen 155 milyon dolarlık kilit değere düştüğünü gösteriyor. Terra DeFi’deki kilitli değer ise, Nisan ayının başlarında 30 milyar dolara ulaşmıştı.

Düşüşler, UST’nin piyasalardaki daha geniş bir düşüşün ortasında dolar karşısında 1:1 sabitini kaybetmesiyle geldi. Yatırımcıların UST’yi diğer sabit paralarla takas etmesiyle bir düşüş sarmalı yarattı. Terra tokeni düşüşün etkisiyle 14 Mayıs tarihinde 4 senti gördü. Geode Finance yetkilisi Simon Furlong, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Önemli kayıplar yaşamak veya başkalarının önemli kayıplar aldığını görmek kendi hataları olmadan muhtemelen bu alandaki bir protokol veya blok zincirinin topluluğun güvenini kaybetmesinin en hızlı yollarından biridir.”

Paylaşılan verilere göre, en büyük düşüşü kredi platformu Anchor yaşadı. 6 Mayıs tarihinde 17 milyon dolardan fazlasını tutan protokol yüzde 99’un üzerinde bir düşüş yaşayarak 106 milyon doların biraz üzerinde kilitlendi.

“Terra düşüşü Anchor’u işe yaramaz hale getirdi”

Furlong açıklamasında, “UST’nin düşüşü, Terra’nın en popüler protokolü olan Anchor’ı etkili bir şekilde işe yaramaz hale getirdi” dedi. Sözlerini “Kimse 0 dolara doğru giden bir stablecoin’de ödül kazanmakla ilgilenmiyor” diyerek sonlandırdı.

Piyasa gözlemcileri daha önce Anchor’un getirisi hakkında düşüşleri ortaya çıkarmış ve eleştirmenler bunu sürdürülemez olarak nitelendirmişti. Yatırımcıların 2021 yılı Temmuz ayından Mayıs’a kadar 16 milyar doların üzerinde birikim yaptıkları biliniyor. Diğer uygulamalarda benzer şekilde düşüşler yaşıyor. Lido, 7 milyar dolarlık bir değer düşüşü yaşarken, Astroport ve Mars Protokolleri kilitli toplam değerde (TVL)birleşik 1,2 milyar dolarlık bir düşüş gördü.

Analistler sorunlara dikkat çekiyor

Bazı analistler, Terra geliştiricilerin ekosistemi kurtararak uzun vadeli büyümeyi sağlama planlarının güven eksikliğini devam ettirdiğini söylüyor.

AAX kripto para borsası bölge direktörü Anton Gulin yakın zamanda yaptığı bir Telegram sohbetinde, şöyle konuştu:

“Tüccarlar ve yatırımcılar, UST’nin unpegging’ini takip eden yönetim eylemlerinden büyük kayıplara ve şüpheye maruz kaldılar. Luna’nın ekibinden gelen her şey, güven eksikliğinin hüküm sürdüğü şekilde ele alınabilir.”

Terra geliştiricileri, canlanmanın bir parçası olarak, yeni bir blok zinciri yaratmayı önerdi. Ancak topluluk aynı fikirde değil gibi görünüyor. Bu hafta çevrimiçi bir ön anketin sonuçlarında cevap verenlerin yüzde 92’sinin “hayır” oyu verdiği söyleniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu