Nedir? Nasıl? Neden?

Türev ticaretinin yükselişi, yatırımcılar için bir risk mi

Sponsorlu İçerik

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’deki düzenlemeler nedeniyle türev alım satımıyla uğraşan perakende yatırımcıların ve merkezi olmayan borsalara (DEX’ler) atlayan yatırımcıların sayısındaki artışla birlikte, Bitcoin (BTC) balinalarının hareket etmesiyle türev DEX’leri kullanan kullanıcılarda artış oldu.

Bu, türev protokolleri için günlük işlem hacminde bir artış yaratarak, bunların Coinbase gibi merkezi finans platformlarını kısa süreliğine devralmalarına olanak tanıdı ve bu da perakende yatırımcıların merkezi olmayan finansta (DeFi) türev ticarete yönelmesine yönelik ilgiyi ateşledi. Bununla birlikte, DeFi’deki türevlere uygun bir giriş yapılmadan, yeni yatırımcıların türev ticaretinden atladıkları gibi hızlı bir şekilde atlamaları muhtemeldir.

Ama mevcut DeFi sektöründe durum böyle mi?

DEX’lerdeki türevler: Riske değer mi?

DeFi’deki türevler ödülleri getirir ve geleneksel finansın sunduğu verimsizlikleri geride bırakır. Bununla birlikte, perakende yatırımcıların alım satımları kendi başlarına yapmayı öğrenmeleri gereken DEX’lerde türev ticaretinin karmaşıklığı hakkında hiçbir şey söylemeden kripto para piyasası değişken bir piyasadır. Bu yatırımcılar, türevlere ilk kez girdiklerinde hem DeFi hem de platform navigasyonu hakkında rehberlik ve bilgiye ihtiyaç duyarlar.

2020’de DeFi uygulamalarını kullandıysanız, muhtemelen kullanıcı deneyiminin merkezi borsa muadillerine kıyasla modası geçmiş olduğunu hissediyorsunuzdur. Şimdi, yeni kullanıcı dalgalarını, özellikle de merkezi borsaları kullananları dahil etmek için, protokollerin artık basitliğe ve deneyime odaklanması gerekiyor. Yeni kullanıcıları protokollere yönlendirerek, kullanıcılara programı anlamaları için alan verilir, bu da onları kalmaya teşvik eder. Aksi takdirde, türev ürünlerde kötü deneyimler yaşayan kullanıcıların geride bıraktığı leke, gelecekteki traderların DeFi’de türev ticaretinden tamamen kaçınmasına neden olabilir.

Bir kullanıcının bakış açısından, türevler, kaldıraç elde etmek veya kişinin mevcut pozisyonunu korumak olsun, belirli bir hedefe ulaşmak için sadece bir araç olabilir. Türev protokol geliştiricileri olarak yapabileceğimiz şey, türev ticaretinde yer alan risklerin yanı sıra kullanıcı arayüzünün net bir açıklamasını sunmaktır. Örneğin, ilk kez kullananlar için uygulama sitesindeki karmaşık işlevleri açıklamak için “araç ipuçları” sağlayabiliriz, yeni kullanıcılara platformu nasıl kullanacakları konusunda rehberlik sağlamak için iki haftada bir işe alım çağrıları düzenleyebilir ve diğer türlü endişelerini yanıtlayabiliriz. Bunun dışında, kullanıcıların kağıt ticareti yapabilecekleri bir test ağına sahip olmak, protokole gerçek parayı koymadan önce platforma ve ticaret deneyimine aşina olmaları için bir araç olabilir. DeFi protokolünün kendisi, kullanıcılar riskler hakkında bilgiliyse ve iyi eğitimliyse türevlerin ticaretine engel olmamalıdır.

DeFi, türev ticaretini yeniden tanımlıyor

Çoğu yeni yatırımcı DeFi türevlerinde uzman değil ve bu nedenle protokoller, bu yeni yatırımcıları türevlerdeki torku idare edemeyecek kadar donanımlı olmayacak şekilde karşılamak için daha fazla çaba sarf etmektedir. Bugünlerde Twitter, YouTube, Medium veya Discord’da türev ticareti hakkında daha fazla eğitici içerik var. Bu nedenle, DEX’lerde türev ticareti hakkında daha fazla bilgi edinmek, 2020’de DeFi yazına kıyasla şimdi çok daha kolay.

Bunun dışında, DeFi protokolleri, büyümeyi sağlamak için geleneksel finansı taklit ediyor. Örneğin, Robinhood gibi, bir kullanıcının kullanmak isteyebileceği stratejiyi algılayarak ve kullanıcıların bu stratejiyi yürütmek için tek dokunuşla yapmalarına izin vererek alım satım seçeneklerini kolaylaştıran fintech uygulamaları vardır. DeFi alanında da benzer stratejiler benimsenmiştir. Aslında, Ribbon Finance ve Stake DAO gibi türevlerle yapılandırılmış ürünler sunan ve yeni gelenlerin türevleri sorunsuz bir şekilde kullanmanın avantajlarından yararlanmalarını sağlayan giderek daha fazla protokol var.

Daha fazla deneyim oluşturarak daha fazla benimseme

Protokoller, protokollerinin kullanılabilirliğini artırmak için çeşitli yöntemlere odaklanmaktadır. Kripto para biriminin ana akım olarak benimsenmesine giden yol, büyük bir engel tarafından engelleniyor: kullanılabilirlik eksikliği. Kullanılabilirliği artırarak ve basitleştirilmiş ve anlaşılır bir arayüz sağlayarak, kullanıcılar türev alım satım işlemlerinin daha hızlı bir şekilde benimsenmesine olanak tanıyarak işe daha kolay dahil olur.

Bugün, çoğu türev protokolü son derece kullanıcı dostudur ve yeni yatırımcıların herhangi bir karışıklık olmadan hemen ticarete başlamasına izin verir. Ancak, tüm protokoller kullanıcı deneyimini öncelikleri olarak benimsememekte, bu da birçok yatırımcının türev ürünlerinin değerini ve risklerini güvenilir bir şekilde değerlendirememesine ve hükümetin türev ürünler üzerinde daha fazla düzenleme oluşturmasına neden olmaktadır. Perakende yatırımcılar için olumlu bir kullanıcı deneyimi olmadan, bu türev alım satım işlemleri için olumsuz bir damga oluşturabilir.

Perakende yatırımcılar, türev ticaretinin gelecekte yaygınlaşmasını bekleyebilir ve merkezi olmayan bir cüzdanı olan herkesin ticarete kolayca katılmasına izin verebilir. Türev ticaretinin popülaritesi artmaya devam edecek ve türev protokolleri, talebe ayak uydurmak için kullanıcılara sundukları deneyimlere odaklanmalıdır. Nitekim, DeFi’de türev ticaretinin artan kullanımı, son kullanıcılara fayda sağlayan daha iyi ürünler oluşturmak için her protokol arasında daha fazla rekabet yaratacak ve gelecekte merkezi olmayan türev ticaretinin gerçekten başlayabileceği daha sağlıklı bir ekosistemi şekillendirecektir.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu