Nedir? Nasıl? Neden?

Visa ve ConsenSys arasında dijital para işbirliği

Sponsorlu İçerik

Bir blockchain yazılımı startup’ı olan ConsenSys ve ödeme devi Visa, kartlar ve cüzdanlar gibi perakende uygulamaları keşfetmek için bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot programı geliştirmek için çalışıyor.

Her iki firma da hükümetlerin devlet destekli dijital para birimiyle ulaşmayı umduğu hedefleri tartışmak için önce tahmini 30 merkez bankasıyla bir araya gelecek. Pilot programın bu yılın ilkbaharında başlaması planlanıyor.

Dijital paranın verimliliği

Visa (V) Perşembe günü, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturmak için blockchain yazılım şirketi Consensys ile ekip kurarak kripto hizmetlerini bir sonraki seviyeye taşıyacağını duyurdu.

Ödeme devi, önümüzdeki ilkbaharda merkez bankalarının teknolojiyi Consensys’in Quorum ağında başlattıktan sonra deneyebilecekleri bir “CBDC sanal alanı” başlatmayı planlıyor.

ConsenSys ile bir Soru-Cevap yazısında konuşan Visa’nın CBDC başkanı Catherine Gu‘ya göre, müşteriler CBDC bağlantılı Visa kartlarını veya dijital cüzdanlarını Visa’nın küresel olarak kabul edildiği her yerde kullanabilecekler.

Gu:

“Projemiz başarılı olursa, CBDC finansal hizmetlere erişimi genişletebilir ve hükümet ödemelerini daha verimli, hedefli ve güvenli hale getirebilir – bu, politika yapıcılar için çekici bir teklif.”

Bir CBDC, dijital biçimde yayınlanan ve genel halk tarafından kullanılabilen, ABD doları ile karşılaştırılabilir bir tür merkez bankası yükümlülüğüdür.

Ülkeler dijital paraya geçiyor

Karar, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin, kripto para birimlerinin egemen olduğu değişen bir finansal ortamda CBDC’lere nasıl davranılacağını anlamaya çalışırken geldi. Kripto ve dijital paranın finansal piyasaları alt üst edeceği veya fiat para biriminin yerini alacağı fikri büyük bir sorun.

Mastercard ayrıca 2020’de bankaların finansal hizmet sağlayıcılar ve tüketiciler arasında CBDC ihraç, dağıtım ve değişimini simüle etmesine olanak tanıyan bir CBDC test platformunun piyasaya sürüldüğünü duyurmuştu.

Visa’nın kripto başkanı Chuy Sheffield, “Merkez bankaları bu alanda tecrübe edinebilecekleri somut bir ürüne sahip olmak istiyorlar” dedi.

Visa başarılı olursa, merkez bankaları ve finans kurumları arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olabilir. Visa, dünya çapında 80 milyondan fazla ticaret yeri tarafından kabul edilmektedir.

Geçen bir buçuk yılda, CBDC’leri araştıran ülke sayısı iki katından fazla arttı. Küresel GSYİH’nın %90’ını oluşturan en az 87 farklı ülke bir şekilde dijital parayı düşünüyor.

Çin şimdiden bir dizi dijital yuan pilot girişimi başlattı ve Pekin Kış Olimpiyatları için para birimini kabul etmeyi planlıyor. Nijerya ve Bahamalar’ın dolaşımda kendi CBDC’leri var.

Aralık ayının başlarında Visa, kripto ürünlerine olan talep arttıkça finansal kurumların kripto para birimi operasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olmak için dünya çapında bir kripto danışmanlık uygulamasının kurulduğunu duyurmuştu.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu