Nedir? Nasıl? Neden?

Yatırım toplantısında Kavcıoğlu’ndan, kripto para yorumu

Sponsorlu İçerik

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yerli yatırımcılarla toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda yaptığı açıklamalar kripto paraları da kapsadı.

TCMB (Merkez Bankası) Başkanı Şahap Kavcıoğlu video konferans ile ekonomistler ile görüşme yaptı. Ülke ekonomisi atılımları hakkında konuştuğu toplantıda, ABD dolarının Türk Lirası karşısında değer kazanması ve mevcut döviz kuru görüşülen konular arasındaydı. Toplantıda, Merkez bankasının enflasyonu düşürmeye odaklı politikasını uygulamaya devam edeceğini ve herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

Merkez Bankası 7 yıl aradan sonra ilk defa doğrudan döviz müdahalesinde bulundu. Merkez Bankası’nın doğrudan müdahale yoluyla 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirdiği edinilen bilgiler arasında. Öğlen ve öğleden sonra yapılan işlemlerin miktarının büyüklüğü dikkat çekti.

Öğlen yapılan müdahale de 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın durgun olmasıyla beraber 200 dolar olarak takip etti.

Kavcıoğlu döviz kurunun son dönemdeki artış dalgası ile ilgili şunları söyledi:

“Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir.”

Toplantıda şaşırtıcı bir şekilde kripto parada konuşuldu. Kripto paralara da değinen Şahap Kavcıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Döviz tevdiat hesaplarının (DTH) büyük kısmı TL mevduata gidiyor. Kriptoya giden belli bir kısımdan paradan rahatsızız”

Kavcıoğlu’nun kripto para tavrı alışılmadık bir çıkış değil, geçtiğimiz Nisan ayında yine benzer bir açıklama yaparak kriptoya harcanan paradan hoşnut olmadıklarını belirmişti.

Kriptoyu yasaklamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade eden Kavcıoğlu, yine Nisan ayında Bitcoin‘in 64 bin doların üzerine çıkıp kripto paralar üzerinde ciddi tartışmaların patlak vermesi üzerine fikrini değiştirmişti. TCMB’nın (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) yayınladığı yönetmelikte kripto paraların ödemelerde kullanılması yasaklandı.

Alınan bilgilere göre yakın tarihlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği‘ne uyarı metni yollayarak, kurumsal, bireysel ve şirket kredilerinde kripto paraya yönelik harcamaların olmaması hususunda duyarlılık beklediğini belirtmişti.

Şahap Kavcıoğlu kimdir?

23 Mayıs 1967’de Bayburt’ta dünyaya gelmiştir. 54 yaşında olan Şahap Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümünden lisans derecesinde mezun olmuştur. Merkez Bankası Başkanı, ekonomist ve siyasetçidir.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
 Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitterhesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu