Bitcoin HaberleriManşet

BTC 10.000 doları kırdı: Halving’den önce balina tuzağı mı?

Sponsorlu İçerik

Bitcoin, kısa bir süre içinde 10.000 doların üzerine çıktı ve şimdi kırılırsa bir sonraki büyük boğa koşusunu tetikleyebilecek büyük bir direnç bölgesinin ortasında. Bununla birlikte, bazı uzmanlar, son birkaç hafta içinde gerçekleşen yükselişlerin, halving‘den önce balinalar tarafından hazırlanan bir tuzak olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Bitcoin, Mart ayı ortasındaki yıllık en düşük seviyesi olan 3.700 dolara düştükten sonra, 10.000 dolar seviyesine yeniden ulaştı. Dün, Bitcoin yan hareketinden çıktı ve 9.300 doların altından 10.070 dolara kadar yükseldi. Böylece Bitcoin 24 Şubat’tan bu yana ilk kez beş haneli bir değere ulaştı, ancak çok uzun sürmedi. Haberimizin hazırlandığı sırada, Bitcoin fiyatı 9.850 dolardan işlem görüyordu.

En son yaşanan yükseliş, şu anda Bitcoin halving‘e kadar sadece birkaç gün kalan boğaların piyasayı sıkı kontrol altında tuttuğunu ve muhtemelen 10.500 doları hedeflediğini gösteriyor. Bitcoin fiyatının tamamen teknik bir analizine dayanarak, analistlerin çoğu şu anda güçlü bir yükseliş havasında. Kripto para analisti Credible Crypto‘nun belirttiği gibi, Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmak için üç engelin ilk ikisinin üstesinden geldi.

Bitcoin haftalık grafikte 5.200 doların üzerinde ve daha sonra 6.400 dolarlık destek seviyesinin üzerindeki aylık grafikte kapandığı için, şimdi Credible Crypto‘ya göre son engel olan 14.000 dolarlık bölgeyi almaya hazır. Ancak analistin de belirlediği gibi, 9.700 dolar ile 10.500 dolar arasındaki direnç bölgesi geçilmeli.

Bitcoin fiyatındaki keskin artış halving tuzağı mı?

Bitcoin’in zincir üstü verileri şu anda hiç olmadığı kadar yükseliş gösteriyor. Günlük aktif Bitcoin adreslerinin sayısı, Bitcoin’in ağının 2017 boğa koşusundan bu yana görmediği bir büyüme oranı olan 2020’nin başından bu yana %47 arttı. CoinCorner CEO’su Danny Scott‘un belirttiğine göre, ilk işlemlerini gönderen yeni Bitcoin adresleri 500.000’e yaklaşıyor ve mevcut rakamı Bitcoin pazarının boğa koşusunun zirvesinden uzakta olduğu Mayıs 2017 seviyesine getiriyor.

Aynı zamanda Glassnode‘un verileri, son haftalarda üç Bitcoin bakiyesine bakıldığında (0.01 BTC’den daha fazla; 0.1 BTC’den daha fazla ve 1 BTC’den daha fazla ve 10 BTC’den daha az) adres sayısının keskin bir şekilde arttığını gösteriyor (tüm zamanların en yüksek seviyesinde). Bununla birlikte, Bitcoin‘e olan ilgide keskin bir artışa işaret eden bu boğa verilerine rağmen dikkatli olunması gerektiği tavsiye ediliyor.

Son birkaç haftadaki keskin ani artış Bitcoin balinaları tarafından da düzenlenebilir. Santiment’in analizinde belirttiği gibi, balinalar Bitcoin halving‘i varlıklarını boşaltmak için kullanabilirler. Santiment’in de bildiği gibi, büyük yatırımcıların son haftalarda davranışlarında gözle görülür bir değişiklik oldu. Analist şirketine göre, balinaların Bitcoin‘i halving gerçekleşmeden önce bir zirveye atmaya hazırlandığına dair bir sinyal olabilir.

Santiment’e göre, bu tür piyasa manipülasyon stratejisi önceki iki halving sırasında zaten gözlemlendi. Bununla birlikte, en büyük Bitcoin balinalarının (1.000 BTC’den fazla) istatistiklerine bakmak, analizi tam olarak doğrulamıyor. 1000 BTC’den fazla Bitcoin sahibi olanların sayısı, Kara Perşembe‘den bu yana 2.146’dan 2.124’e düştü (12 Mart 2020). Bununla birlikte, 10.000 BTC’den fazla olan balinalar 107’den 109’a hafifçe yükseldi.

Uzman görüşleri: Halving gerçekleştikten sonra ne olacak?

Bolt Global’in Kurucu Ortağı Christel Quek, Bloomberg ile yaptığı bir röportajda, Bitcoin fiyatının halving gerçekleştikten sonra düşme olasılığı hakkında yorum yaptı.

Christel Quek:

”Likidite, hisse senedi piyasalarından kaçan yatırımcılar için bir öncelik olmaya devam ettiğinden, bu daha önce görülmemiş bir zaman. Bu nedenle, Bitcoin halving gerçekleştikten sonra 10.000 dolara yükselmek zorunda kalırken, yatırımcılar kar alımına başladıkça bir fiyat düşüşüyle karşılaşılabilir. Ekonomi boşaltıldığında hiçbir teknik destek düzeyi ayakta kalamaz.”

CryptoCompare’in kurucu ortağı ve CEO’su Charles Hayter, halving’in belirli özelliklerini ve madencilerin olası bir teslim olmasını vurguladı. Aynı zamanda büyük bir fiyat düşüşü beklemediğini belirtti.

Charles Hayter:

”2020’deki halving çok farklı ve Bitcoin’lerini satan madencilerin etkisi bu seferde önemli ölçüde farklı. Covid-19’un halving’e ve Bitcoin’in hisse senedi piyasaları ile olan korelasyonuna bu kadar yakın olması nedeniyle halving sonrası fiyatta önemli artışlar göremeyebileceğimiz anlamına geliyor.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu