Kripto Para Rehberi

YFI coin nedir? Ne işe yarar? Geleceği nedir?

Sponsorlu İçerik

YFI, bir merkeziyetsiz finans platformu olan Yearn Finance’ın tokenıdır.

Günümüzde bir girişimin baskın anlayışı, patentli ürünleri daha geniş bir kitleye sunan sınırlı, merkezi bir grup bireydir. Yearn.finance, bir şirketin ne olduğu fikrini ademi merkezileştirerek bu fikre meydan okuyor ve sonuç olarak gelişen ademi merkeziyetçi finans (DeFi) sektöründe itici bir güç haline geldi. Yearn.finance, toplu olarak Ethereum üzerinde sürekli büyüyen bir finansal ürün paketi geliştiren ve toplu olarak ödülleri toplayan merkezi olmayan bir topluluk tarafından yürütülüyor.

Yearn, riski en aza indirirken maksimum miktarda ödül kazanmak için tasarlanmış otomatik DeFi yatırım stratejileri oluşturur. Yearn ile, karmaşık ve dinamik yatırım stratejilerine, yalnızca kullanıcının kazanç elde etmek için tercih ettiği Yearn protokolüne varlık yatırarak ve havuzun temel varlıklarından bir pay talep etmek için yTokens tutarak erişilebilir. Burada, YFI’nin merkezi olmayan yönetişim protokollerini derinlemesine inceleyeceğiz ve Yearn’in topluluğu genelinde dağıtılmış hakkaniyeti sürdürmek için nasıl yapılandırıldığını keşfedeceğiz.

Yearn’in merkezi olmayan yönetiminin hikayesi, protokolün kurucusu Andre Cronje ile başlar. Cronje, kişisel kripto getirilerini otomatikleştirmenin ve en üst düzeye çıkarmanın bir yolu olarak ilk Yearn uygulamalarını oluşturdu. Protokol büyüdükçe, yetenekli geliştirici YFI‘yi bir “adil lansman” simgesi olarak piyasaya sürdü, böylece Yearn projesi üzerindeki kontrolü bıraktı ve ürünlerinin ödüllerini daha geniş kullanıcı topluluğuyla paylaştı.

“Adil lansman”, mevcut en merkezi olmayan token dağıtım mekanizması olarak kabul edilir; Cronje ve diğer eski Yearn geliştiricileri, platformu kurma konusundaki erken çabalarının bir sonucu olarak hiçbir token almadı. Bunun yerine, YFI tokenı ve Yearn protokolünün mülkiyeti şeffaf ve adil bir şekilde dağıtıldı – hiç kimse özel muamele görmedi. Yearn’in lansmanı, merkezi olmayan kuruluşların ve DeFi token teşviklerinin etkinliği konusunda canlı bir deney haline geldi.

Yearn Finance’a katkıda bulunan topluluk

YFI tokeninin piyasaya sürülmesinden bu yana, Yearn topluluğu Andre Cronje’den çok daha büyük hale geldi. YFI token sahipleri organik ve kendiliğinden yazılım yazar, yatırım stratejilerini tartışır, topluluk kaynakları yaratır ve Yearn’i teşvik eder. YFI token, çok az gözetim veya talimatla protokolü geliştirmeye ve yönetmeye yardımcı olmak için teşvik edilen Yearn’in merkezi olmayan topluluğu için bir koordinasyon mekanizması görevi görür. YFI token sahipleri, Yearn’i iyileştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar çünkü katkıları, YFI varlıklarının değerinin artma olasılığını artırıyor.

Yönetim belgelerinde Yearn, kendisini bina, eşit erişim ve liyakate öncelik veren bir “katkıda bulunanlar topluluğu” olarak tanımlıyor. Yearn yönetişimi özel kılan belirli prosedürler veya süreçler değil, büyük ölçüde YFI tokenının piyasaya sürülmesinin sonucu olan platformun organik ve hevesli topluluğudur.

YFI’nin “Adil Token” Lansmanı

Birçok kripto projesi, ancak tokenlerin önemli bir kısmı kurucu ekibe veya erken yatırımcılara tahsis edildikten sonra proje tokenlerini halka açık bir şekilde yayınlar. “Adil” bir lansman fikri, jetonların adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılması anlamına gelir. Yearn’in bu kadar güçlü bir topluluk oluşturmasının nedenlerinden biri, kurucu ekibin önceden sıfır YFI jetonu almasıdır. Bu, kurucunun gerçek ademi merkeziyetçiliğe olan inancının eşi görülmemiş bir kanıtıdır.

Her YFI tokenı, Yearn’in akıllı sözleşme protokolü geliştirmesinde kontrol eden bir hisseyi temsil ediyor ve tokenlar başlangıçta belirlenmiş bir likidite havuzuna token yatırmak isteyen herkese dağıtıldı. Sadece bir haftalık verim çiftçiliğinden sonra, YFI sahipleri 30.000 tokenda dağıtımı durdurmaya karar verdi. Bu, daha fazla YFI tokenı yaratılmayacağı anlamına geliyordu ve daha fazla YFI tokenı elde etmenin tek yolu onları açık piyasadan satın almaktı. Yearn topluluğu, yeni token dağıtımlarını erken durdurmak için oy vererek, protokolün sahipliğini daha az elde sağlamlaştırdı ve bu da son derece konsantre ve kendini adamış bir erken evlat edinen topluluğu yarattı. Bu topluluk, Yearn’in DeFi tekliflerini genişletmek ve projenin göreceli avantajlarını pazarlamak için agresif bir şekilde çalıştı ve sonuç olarak, YFI tokeninin toplam piyasa değeri, lansmanından sadece bir buçuk ay sonra 1 milyar doları aştı.

Yearn. Finance nasıl çalışır?

Yearn Finance, kullanıcı fonlarını yatırımlarının ROI‘sine (yatırım getirisi) dayalı olarak DeFi borç verme protokolleri arasında otomatik olarak hareket ettiren açık kaynaklı bir ağdır. Platform, APY‘yi (yıllık getiri) en üst düzeye çıkarmak için varlıklarınızı Compound, Aave ve Dydx gibi saygın verim çiftçiliği platformları arasında değiştiriyor. Bu basit protokol, fonlarınızın en yüksek ödeme havuzlarında kalmasını sağlamak için piyasa liderlerini sürekli olarak izler. Özellikle, Yearn. Finans şu anda DAI, USDC, USDT, TUSD ve sUSD‘yi desteklemektedir

Bir kullanıcı Yearn.finance’e bir sabit para yatırdığında, ağ parayı eşdeğer miktarda ytoken’e dönüştürür. Ytoken’lara ağda “getiri optimize edilmiş jetonlar” da denir. Yearn.finance’in Compound, Aave ve DyDx havuzları arasında en yüksek getiri ile otomatik olarak karıştırdığı bu fonlardır.

Çabaları ve ağ bakımı için Yearn.finance küçük bir ücret alır. Bu ücret Yearn.finance havuzuna yatırılır. Daha da önemlisi, bu havuza yalnızca YFI token sahipleri erişebilir.

Yearn.finance özellikleri

Yearn.finance, şans ile sektör lideri olmadı. Platform, DeFi devriminin hızını belirlemeye yardımcı olan bir dizi işlevsellik sunar. İşte Yearn Finance’i sektörde bir titan yapan mevcut ve beklenen özelliklerden bazıları.

  • ytrade.finance: Bu özellik, kullanıcıların 1000x kaldıraca kadar stabil coinler almasına olanak tanır. Kripto para endüstrisinde bu bir ilk.
  • yiliquidate.finance: Bu özellik, Aave‘de hızlı krediler sunar. Bu kredilerin amacı, gerektiğinde fonları hızlı ve verimli bir şekilde tasfiye etmektir.
  • yswap.exchange: özelliği, Yearn Finance ekosisteminin bir diğer kritik bileşenidir. Bu özellik, kullanıcıların çeşitli DeFi protokolleri arasında manuel olarak para yatırabilecekleri tek bir kaynak görevi görür.
  • iborrow.finance: Bu özellik, Aave’nin yardımıyla diğer protokollerdeki borcu tokenize eder. Tokenleştirildiğinde, bu borç ek DeFi protokollerinde kullanılabilir. Bu şekilde Yearn, sektör için yeni likidite akışları açar.

YFI token

YFI token, Yearn Finance ağının ana yönetim tokenıdır. Bu ERC-20 tokenı, sistem içinde birçok amaca hizmet eder. Öncelikle, ekosistem içindeki protokolleri yönetmek için kullanılır. Toplam arzı yalnızca maksimum 30.000 YFI. YFI, şu anda Binance, FTX, Gate.io, Huobi ve daha bir çok global borsada listeleniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu