Kripto Para Rehberi

Kendi altcoin sepetinizi nasıl yapabilirsiniz?

Sponsorlu İçerik

Tıpkı ekonomi gibi, kripto para piyasası da döngüseldir ve ciddi, beklenmedik ve genellikle benzeri görülmemiş oynaklığa eğilimlidir. Traderlar için bu oynaklık memnuniyetle karşılanır, hatta istenir. HODL eden yatırımcılar için bu, hangi kriptoların bir ayı piyasasında hayatta kalacağını söylemek zorlaştığından, çoğu kişinin kaçınmak istediği bir olaydır.

Kötü haber, kripto piyasasındaki oynaklıktan kaçınmanın bir yolu yok. Ancak iyi haber ise, ayı piyasasında hayatta kalabilecek kriptoları seçmeyi hedefleyerek kripto portföyünüzü yapılandırabilirsiniz.

Bu, bu kripto varlıkların ayı piyasası sırasında düşmeyeceği anlamına gelmez; ancak trend yükselişe geçtiğinde ortalama olarak toparlanacakları anlamına gelir.

Bu rehber ile, başka birisinden yatırım tavsiyesi almanıza gerek kalmadan kendi başınıza projeler hakkında en azından bir fikir sahibi olabilecek, altcoin sepetinizi yapabilecek, yatırımlarınızın kaderini iki fenomenin tweetine bırakmayacaksınız.

Kripto paralar arasındaki korelasyon

Neredeyse tamamen duyarlılık tarafından yönlendirilen bir piyasada, hiçbir kripto Bitcoin’e karşı bağışık değildir ve çoğu BTC’ye bağlıdır. Bitcoin nereye giderse, diğerleri onu takip etme eğilimindedir. Kripto pazarında bitcoin kraldır ve çoğu durumda dalgalanması tüm piyasayı aşağıya çeker. Bu korelasyon %100 değildir.

Bir noktada, bazı kriptolar diğerlerinden daha hızlı iyileşir ve daha yüksek seviyelere çıkarken, bazıları çökebilir ve asla iyileşmeyebilir. Bir kripto varlığın çökmesi genellikle temel sebeplerden dolayı olur.

Neden ayı piyasasında sağ kalacak kriptoları seçmelisiniz?

Buradaki cevap oldukça basit – sermayenin korunması. Herhangi bir yatırımın temel amacı kar elde etmektir. Bu, en esnek kriptoların seçilmesini son derece önemli hale getirir. Piyasa koşullarına dayanabilecek ve değerlerini koruyabilecek kripto para birimlerini seçmek daha da önemlidir. Bunu nasıl başarabileceğinizi görelim.

Kripto varlık getirileri, son on yılda hisse senedi piyasalarının çok üzerinde oldu ve Bitcoin son 10 yılda hem altından hem de S&P 500’den büyük ölçüde daha iyi performans gösterdi. Dengeli bir portföy ile risk azaltılabilir, ancak her piyasa düşüşünün bedelini ödediği için kripto para birimi alanında esneklik çok önemlidir.

Yaklaşık 1.700 kripto para birimi, son on yılda değerlerini tamamen kaybederken, bazıları zamanla çoğu değerini kaybetti. En iyi kripto para birimlerine ve fiyat performanslarına bakıldığında, kripto varlıklara yatırım yapmak kolaymış gibi görünebilir, ancak gerçekte çok fazla araştırma gereklidir.

Dengeli bir kripto portföyü nasıl yapılır?

Çoğu uzmana göre, ayı piyasasında hayatta kalmanın ilk adımı dengeli bir portföy seçmektir. Söylendiği gibi, asla tüm yumurtalarınızı bir sepete koymayın. İşte burada çeşitlendirme devreye giriyor.

Yatırımlarınızı çeşitlendirerek, bir kriptoda yaşanan herhangi bir olumsuz oynaklığın piyasadan getirilerinizi önemli ölçüde azaltmayacağını etkili bir şekilde garanti edersiniz.

Çeşitli kripto varlık sınıflarına yatırım yapılan portföyler, stratejik riski daha başarılı bir şekilde azaltır. Çeşitli kripto para birimleri, farklı kripto projelerinin temelini oluşturur. Bu, kripto portföyünüzü kripto projesine veya kripto paranın türüne göre çeşitlendirebileceğiniz anlamına gelir.

Hangi kripto parayı almalıyım?

Doğal olarak, binlerce kripto para projesi üzerinde kapsamlı bir durum tespiti yapmanız imkansız olabilir. Bu nedenle, yalnızca kendini ispatlamış, dolu bir geçmişe sahip, bilinen, büyük borsalarda listelenmiş projelere yatırım yapmak, riskten daha fazla kaçınan yatırımcılar için en uygun strateji olabilir.

Yeni kripto projeleriyle ilişkili tokenleri göz önünde bulundurmak da bir olasılık olsa da, bunlara yatırdığınız tüm parayı potansiyel dolandırıcılıklar, hedeflerine ulaşamayan projeler ve güvenlik gibi çeşitli nedenlerle kaybetmenin tamamen mümkün olduğunu belirtmekte fayda var. Bu tür projelere yatırımın çok riskli olduğunu ve bir anda bütün paranızın yok olabileceğini unutmayın.

Hangi kripto para biriminin faydalı olduğunu ve hangisinin olmadığını değerlendirmek çok önemlidir. Yardımcı programlı kripto para birimlerine yatırım yapmak, paranızı Ponzi şemalarına bağlamamanızı sağlar.

Ayı piyasasında ayakta kalabilecek kripto para birimlerini seçerken, birkaç varlık sınıfından, alandan ve bunların piyasa değeri, likidite, dolaşımdaki arz ve işlem hacmi gibi finansal ölçütlerine bakarak kripto para seçmeyi düşünmek daha iyidir. Bu tür verilere CoinMarketCap ile erişilebilir.

Portföyünüz için kripto seçerken çoğu uzman BTC’ye güçlü bir alternatif önerir. Dahil edilen altcoinler, borsa tokenları, DeFi tokenları, güvenlik ve gizlilik temalı tokenlar, Metaverse projeleri, Web3 tokenları ve yönetişim tokenları gibi piyasanın çeşitli bölümlerinden olabilir.

Hangi kripto paraların piyasa çökmelerinden kurtulacağını nasıl belirlersiniz?

Hangi kriptoların piyasa çöküşlerinden sağ çıkacağını kimse güvenli bir şekilde belirleyemez. Bitcoin şimdiye kadar her ayı piyasasında ayakta kalmayı başardı ve işler yükselişe geçtiğinde hızla toparlandı ve stabilcoinleri saymazsak, boşluk olmadan en güvenli liman olarak görülüyor.

Dolaşımdaki en büyüklerden bazılarının arkasındaki karşılık tamamen şeffaf olmadığı için, bazı yatırımcılar için stablecoin’leri elde tutmak bile riskli bir işlem olarak görülüyor. Benzer şekilde, altın destekli kripto para birimleri genellikle arkalarında tek bir sorumlu yaratan bir merkeziyete sahip.

İyi yatırımlar yapma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için tek bir çözüm var – kapsamlı analiz. Kripto para biriminde genellikle iki farklı analiz türü kullanılır:

  • Tokenın içsel değerini (gerçek değer) ve potansiyelini belirlemek için temel analiz.
  • Gelecekteki olası fiyat dalgalanmalarını tahmin etmek için teknik analiz.

Temel analiz nereye yatırım yapacağınızı, teknik analiz ise ne zaman yatırım yapacağınızı söyler. Temel analizi ihmal ederseniz, paranızı gerçek değeri olmayan projelere yatırma riskini alırsınız; muhtemelen daha düşük kaliteli, proje ekibinin tutarlı olamayacağı kripto paralara yatırım yapma riskiniz vardır.

Teknik analizi ihmal ederseniz, yanlış zamanda alım ve haftalar veya aylarca zararda kalma, aynı fiyata çok daha fazla token elde etme fırsatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Teknik analiz için yüzlerce strateji olsa da, ayı piyasasında ayakta kalabilecek en iyi kriptoyu seçmek için ilk olarak kapsamlı bir temel analiz gerekiyor.

Temel analiz nasıl napılır?

Bir kripto para biriminin temel analizi, bir start-up’ınkine benzer. Evet, blockchain veya merkezi olmayan uygulamalar (dApp) projeleri start-up’lara çok benzer – yenilik yaparak değer yaratmaya çalışırlar.

Bu rehberin sonunda herhangi bir kripto paranın tüm temel özelliklerini değerlendirdikten sonra, ayı piyasasında hayatta kalıp kalamayacağını değerlendirmek için çok daha iyi bir konumda olacaksınız. Herhangi bir kriptonun hash oranı, aktif adres sayısı ve işlem değerleri ve ücretleri gibi blok zinciri metriklerine, Cryptocompare’in gelişmiş tablolarında bulunurken çeşitli web sitelerinden erişilebilir.

Aşağıda, yatırımcıların yatırım yapmayı düşündükleri kripto varlıklar üzerinde durum tespiti yaparken dikkate almaları gereken adımlardan bazıları yer almaktadır. Araştırmalarınız bu adımlarla sınırlı olmamalı ve bu kılavuzda yazılan herhangi bir şeye körü körüne bağlı olmamalıdır.

White paper analizi, White paper nedir?

White paper, herhangi bir kripto yatırımcısı için teknik inceleme, projenin ayrıntılarını özetleyen bir teknik bilgi hazinesi sağlar. White paper, proje sahibi ekip tarafından yatırımcılara projenin vizyonunu, geleceğini, hedeflerini, amacını anlatmak amacıyla hazırlanır.

Temel analiz yaparken, white paper dosyasını projenin ayrıntılarına açılan kapınız olarak düşünmek önemlidir. Teknik inceleme ayrıca, blok zincirine yeni özelliklerin planlanan kullanıma sunulmasını özetleyen projenin yol haritasını da detaylandırıyor. Bu belgelerde ele alınan kritik sorular şunlardır:

  • Proje ne yapıyor?
  • Hangi sorunu çözmeyi hedefliyor?
  • Bu proje sorunu nasıl çözüyor?
  • Token ekonomisi

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kripto topluluğu sürekli olarak ölçeklenebilirlik, mutlak gizlilik ve birlikte çalışabilirlik sorunlarını ele alıyor. Bu sorunlar, bir altcoinin kullanışlılığını ölçmek için bir ölçüt olarak kullanılabilir.

Örneğin Ethereum‘u ele alalım. Muazzam başarısı, merkezi olmayan finansın harekete geçirilmesine ve daha da geliştirilmesine yaptığı katkı yok sayılamaz. Ethereum, kripto geliştiricilerine küresel olarak merkezi olmayan uygulamalarını oluşturmaları için bir platform verdi.

İşte buradaki püf nokta, XRP‘nin küresel finansta gerçek zamanlı brüt ödeme sisteminde devrim yaratmayı nasıl amaçladığı gibi gerçek hayattaki sorunları çözmeyi amaçlayan kriptoları belirlemek ve bunlara yatırım yapmaktır. Bir blok zincirinin pazarını belirlemenin her zaman kolay olmadığını unutmayın. Bu durumda, token için kullanım örneklerini inceleyin.

Rakip blockchainler

Büyük projelere rakip olan blockchainlere bakarak, belirli kriptonun diğerine göre uygulanabilirliğini değerlendirebilirsiniz. Buradaki amaç, bir kripto projesinin uygunluğunu değerlendirmektir. Pazar payını yakalayabilecek mi? Kralı tahtından indirebilir mi?

Sorular:

  • Hangi blok zincirleri ile doğrudan rekabet halinde?
  • Rakip blok zincirlerinden daha iyi bir altyapıya sahip mi?
  • Şu ana kadar projenin kullanımındaki gelişmeler neler? Kripto alanında belirli bir sorunu mu çözüyor?

Çoğu kripto kullanıcısı Solana blok zincirinin “Ethereum katili” olarak anıldığını duymuştur. Bu durumda Solana blok zinciri, Ethereum’un doğrudan rakibidir.

Ethereum, Solana’ya göre ilk olmanın avantajına sahiptir, ancak ikisini yan yana karşılaştırırken, Solana’nın Ethereum’a göre önemli bir temel avantajı vardır. En büyüğü, Solana ağının, işlem maliyetlerini düşük tutarken Ethereum’a kıyasla daha fazla işlem gerçekleştirebilme yeteneği.

Solana’nın işlem başına ortalama 0,0015 ABD Doları ile saniyede 60.000’den fazla işlemi gerçekleştirebileceği tahmin edilirken, Ethereum ortalama 5.80 ABD Doları maliyetle yalnızca 17.000 işlem gerçekleştirebiliyor. DeFi, ana akım popülerlik kazanmaya devam ederken, Solana, saniyede milyonlarca işlem ölçeğine rahatça ulaşabilen birkaç halka açık blok zincirinden biridir.

Öte yandan, Solana, düğüm yazılımı geliştirmek için merkezi bir varlığa, Solana Vakfı’na güvenirken, birkaçı Ethereum için düğüm yazılımı geliştiriyor. Buradaki fark, sözde “Ethereum katili” için daha yüksek bir merkezileşme derecesi anlamına gelebilir.

Ekip ve topluluk

Takımın bir kripto projesinin arkasındaki güvenilirliği, projenin kendisi kadar önemlidir.

Sorular:

  • Projenin kurucuları kimlerdir ve akademik ve profesyonel geçmişleri nelerdir?
  • Projeyi hangi şirketler destekliyor, projenin sahiplik ve yönetim yapısı nedir?
  • Bu projede kaç kişi çalışıyor? Bir garajda üç kişi mi? Veya dünya çapında çeşitli mühendislerden oluşan bir ekip mi?
  • Toplulukları ne kadar büyük? Kaç tane aktif blockchain adresi var?

Blockchain ve dApps konusunda uzmanlaşmış geliştiricilerin kripto dünyasında az olduğunu ve pazarlama/satış ekibinin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Patlayıcı bir ticaret stratejisi, topluluğu etkin bir şekilde büyüterek ve geliştirici ekibine daha fazla yetenek çekerek kripto projesine dikkat çekmeye yardımcı oluyor.

Hash oranı

Proof of Work blok zincirleri için hash oranı, madencilik için ağda mevcut olan işlem gücüdür. Çoğu yatırımcı için hash oranı, bir blok zincirinin ne kadar güvenli olduğunun bir ölçüsü olarak kabul edilir – bu, hash oranı ne kadar yüksek olursa, blok zincirinin o kadar güvenli olduğu anlamına gelir. Hash oranının yüksek olması, %51 saldırılarını ve çifte harcamayı önlemede çok önemli bir rol oynar.

Sorular:

  • Diğer kriptolara kıyasla mevcut hash oranı nedir?
  • Hash oranı artıyor mu azalıyor mu?

Tipik olarak, hash hızı, saniyede hash (h/s) cinsinden ölçülür.

İşlem Değeri ve ücretler

İşlemlerin değerleri ve işlem başına ödenen ücretler, kripto talebini belirlemeye yardımcı olur.

Sormanız gereken sorular:

  • İşlem değeri zaman içinde nasıl değişti?
  • İşlem sayısı artıyor mu azalıyor mu ve işlem başına ne kadar ücret ödeniyor?

Doğal olarak, işlem değerleri sürekli olarak yüksek olduğunda, kriptonun sürekli dolaşımda olduğu anlamına gelir, bu da yüksek likiditeye karşılık gelir ve bu da fiyatın verimli olduğunu ima eder. Öte yandan ödenen ücretler kripto talebini gösterir. Zaman içinde ödenen ücretleri analiz ettiğinizde, blok zincirinin ne kadar güvenli olduğunu anlamak kolay olacaktır.

Tokenomik

Tokenomik, yani bir deyimle token ekonomisi, temel olarak tokenların nasıl üretildiği ve yararları ile ilgilenir. Tokenları analiz ederken, aşağıdaki soruları aklınızda bulundurmalısınız:

  • Token ne için kullanılır? Projede herhangi bir faydası var mı? Bu yardımcı program yapay mı yoksa gerçek bir ihtiyaca mı karşılık geliyor?
  • Token arzı sınırlı mı? (maksimum sayı)? Token deflasyonist mi?
  • Değilse, yeni tokenlar ne kadar hızlı oluşturulacak? Kimlere dağıtılacak? Mevcut enflasyonu tahmin edin: Talep, enflasyondan daha hızlı artacak mı? Tokenların oluşturulması gelecekte nasıl ele alınacak? Bu kararları kim yönetecek?
  • Tokenları elinizde tutarak, token sayınızı büyütmek için kullanabilir misiniz (stake, verim çiftçiliği vb.)?
  • Maksimum üst sınıra kıyasla (eğer varsa) şu anda dolaşımda olan kaç token var?
  • Ekip ve erken yatırımcıların oranı nedir? Tokenlar en başta nasıl dağıtıdı? Ekibin elinde yüzde 60 mı var?

Kapanış

Ayı piyasasından kurtulacak kriptoları seçerken en önemli nokta, gerçek projeler ve arkalarında topluluklar olan kripto para birimlerine yatırım yapmaktır. Çoğu insan kriptoları spekülatif varlıklar olarak görür, ancak bu paraların gerçek projelere bağlı olduğunun farkında değildir – gerçek dünyadaki bir sorunu çözmeyi amaçlayan blok zinciri projeleri (mesela yazımızda bahsettiğimiz XRP) gibi.

XRP ekibi, hızlı, ucuz ve şeffaf küresel para transferlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Öte yandan Ethereum ve EOS, herhangi bir maddi varlığı kriptoya dönüştürmek ve merkezi finans işlevlerini DeFi’ye dönüştürmek için akıllı sözleşmelerin kullanılabileceği platformlar oluşturarak merkezi olmayan finansın büyümesini kolaylaştırmak için tasarlandılar. Seçim sizin.

Not: Yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu