Nedir? Nasıl? Neden?

YouTube’daki kripto para dolandırıcılıkları rekor kırdı

Sponsorlu İçerik

Singapur merkezli siber güvenlik şirketi Grouo-IB tarafından yayınlanan raporda, sahte hesaplar kullanarak YouTube üzerinden yapılan kripto para dolandırıcılıklarının bu yılın ilk yarısında beş kat daha arttığı kaydedildi.

Kripto para birimlerin ortaya çıktığı günden bu yana dolandırıcılık vakaları devam ediyor. Büyük kayıpların yaşandığı dolandırıcılık olayları çeşitli sosyal medya platformlarına temas etmiş durumda… Singapur merkezli siber güvenlik şirketi Group-IB tarafından yayınlanan raporda, YouTube’da sahte hesaplar kullanan kripto dolandırıcılıklarının bu yılın ilk yarısında büyük bir patlama yaşadığı kaydedildi. Bu alanda yapılan kampanyaların çoğunun Rus şirketlerine kayıtlı olduğu ve yabancı yatırımcılara ulaşmak için tasarlandığı belirtildi.

Sahte hesapların sayısının 2.000’den fazla olduğu da belirlendi. Kripto para dolandırıcılığı siteleri genellikle yatırımcıları çekmek için kripto bağlantılı ünlü kişilerin isimlerini kullanıyor. Bu isimler arasında El Salvador Başkanı Nayib Bukele, ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo, Michael Saylor ve Elon Musk yer alıyor.

Sahte hesapların %60’ından fazlasının Rus şirketlerine kayıtlı olduğu öne sürülürken İngiliz ve İspanyol müşterileri hedeflediği de belirtildi.

YouTube dolandırıcılıklarında deepfakes teknolojisi

YouTube tarafından barındırılan sahte bir kripto akışı oluşturmak için son teknoloji yazılımlar kullanan bir yeraltı pazarı varlığını hala koruyor. Sahte hesaplar Ethereum (ETH), Shiba Inu (SHIB) ve Ripple (XRP) gibi popüler coin’leri sunduğu için büyük ilgi görüyor. 10 bin ile 20 bin arası izleyiciye ulaşan videolarla ilgili Group-IB raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Dolandırıcıların emrinde aşağıdakiler vardır: saldırıya uğramış Youtube hesapları, izleyici artırma hizmetleri, kılavuzlar, web sitesi editörleri, yönetici paneli geliştiricileri, alan adları, kurşun geçirmez barındırma ve deepfake videolar oluşturabilecek araçlar ve kişiler için bir değişim platformu.”

Mevcut görüntü veya videosu olan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanılarak görüntüsünün değiştirildiği deepfake teknolojisini Youtube’a entegre eden kullanıcıların dolandırıcılıkları bu şekilde yaptığı kaydedildi. Hacker’lar bu teknolojiyi kullanarak canlı hologram oluşturup kullanıcıları kandırıyor.

Resmi kaynaklı olmadığı sürece hiçbir airdrop’a katılmamanızı ve yatırımlarınızı iyi bir şekilde araştırarak yapmanızı tavsiye ederiz.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu