Altcoin HaberleriDiğerleriManşet

IOHK, Cardano’nun Ölçekleme Protokolü Hydra’yı Tanıttı

Sponsorlu İçerik

Cardano‘nun arkasındaki geliştirme şirketi IOHK, bugün Ouroboros Hydra ölçekleme protokolünü resmen tanıttı. Hydra, Cardano‘nun saniyede 1 milyona ve hatta daha fazla işleme ölçeklenmesini ve VISA seviyesine ulaşmasını veya bu seviyeyi aşmasını sağlayacak.

Charles Hoskinson ve Jeremy Wood tarafından ortaklaşa kurulan mühendislik şirketi IOHK, hala düğüm başına düşük gecikme ve minimum depolama alanı sağlarken Cardano blok zinciri için büyük ölçüde artırılabilir ölçeklenebilirlik sağlayan zincir dışı bir protokol olan Ouroboros Hydra‘yı (Hydra) açıkladı.

Hydra, mikro ödemeler, oylama, sigorta sözleşmeleri ve çok daha düşük ücretler veya anında onay gerektiren herhangi bir uygulama da dahil olmak üzere daha önce mümkün olmayan çeşitli günlük uygulamaların yapılmasını sağlayacak. Hydra, IOHK araştırmacıları ve şirketin Edinburgh Üniversitesi‘ndeki Blockchain araştırma laboratuvarındaki diğer ortaklar tarafından yönetilen 5 yıllık AB tarafından finanse edilen ortak araştırma projesinin sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Araştırma, Avrupa araştırmacılarını Blockchain ve dağıtılmış defter teknolojileri için yeni kriptografik protokoller peşinde bir araya getirme misyonunun bir parçası olarak Avrupa Birliği‘nin ”Ayrıcalık Projesi” tarafından finanse edildi. Bu teknolojiler çevrimiçi oylamadan sigorta sözleşmelerine kadar her şeyi destekleyebilecek.

Hydra, IOHK’un merkezi olmayan genel Blockchain ve kripto para birimi projesi Cardano için oldukça ölçeklenebilir proof-of-stake protokolü oluşturma hedefinin önemli bir parçası. Cardano protokolünün üstünde yer alacak ve çalışma hızını artıracak, iki katmanlı bir Blockchain ölçeklendirme çözümü olarak sınıflandırılmıştır.

Yeni çözüm, ağa bağlanan her kullanıcının 10 ek “kafa” (ağ düğümleri yerine kullanılacak olan) oluşturmasını ve her birinin veri ve işlemler için ek bir “şerit” oluşturmasını sağlayacak. Dolayısıyla, geleneksel sistemlerin aksine, sistem ölçeklendikçe daha az gecikmeyle daha hızlı hale gelecek.

Edinburgh Üniversitesi simülasyonları, her Hydra kafasının şu anda saniyede yaklaşık 1000 işlem gerçekleştirebileceğini gösteriyor, ancak süreci daha da optimize etmek de mümkün. Protokole daha fazla kafa eklendikçe, daha fazla ölçekleme elde edilecek. Böylece 1000 kafayla ağ teorik olarak saniyede 1 milyon işlem ölçeklendirebilecek, VISA gibi mevcut küresel ödeme sistemlerini rahatlıkla geçecek.

Hydra, Cardano‘nun yatay olarak ölçeklenmesini sağlayacak ve daha güçlü bir donanım ekleyerek dikey yerine ek düğümler ekleyerek performansı artıracak.

Teknik inceleme, Hydra‘nın ağ hızı, coğrafi uzaklık ve katılımcı sayısı sınırlamaları dahilinde mümkün olan teorik maksimum işlem sayısına yaklaştığını ortaya koyuyor. Tıkanıklıklar, katılımcılar arasındaki ağ bağlantısından meydana geliyor.

Önemli bir şekilde Hydra, ”mikro ödemeleri” kolaylaştırmak için yeterli işlem hızını gösterecek. Örneğin abone tabanlı çevrimiçi reklamcılığın, yalnızca Cardano’nun Hydra işlevselliği aracılığıyla elde edilebilen ölçekleme ile etkinleştirilen yeni bir sistemle değiştirilmesini sağlayacak. Bu, çevrimiçi gazete okuyucularının ayda değil makale başına ödeme yapmalarına veya oyuncuların oyunlarda bir kuruşun kesirleri için sanal öğeler satın almalarına izin verecek.

Edinburgh Üniversitesi’nin Blockchain Laboratuvarı Direktörü Profesör Aggelos Kiayias:

”Ölçeklenebilirlik sorusunu çözmek, tüm Blockchain alanı için kutsal kâse. Blockchain ölçeklenebilirlik çözümlerinin tasarımında ve mühendisliğinde prensipli, kanıta dayalı bir yaklaşım uygulama zamanı geldi ve bu araştırma bu yönde belirleyici bir adım.”

IOHK CEO’su Charles Hoskinson:

”Ouroboros Hydra çözümümüz, Blockchain’i etkileyen güvenlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlayan, 5 yılı kapsayan muazzam bir uluslararası araştırma çabasının sonucu. Bir kez uygulandığında, Cardano Blockchain platformunun diğer blok zincirlerinden veya geleneksel ödeme sistemlerinden daha fazla işlemi işlemek için ölçeklenmesine izin verecek. IOHK’nın Ouroboros teknik raporu, ekibimizin araştırmasının bir dönüm noktası ve 1000’den fazla alıntı yapılmıştır. Cardano’nun Blockchain tabanlı küresel finansal ve sosyal işletim sistemi oluşturma hedefinin önemli bir parçasını oluşturuyor.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu