Altcoin HaberleriManşet

Facebook’un “Önce İlkeler” Yaklaşımı Libra’yı Yıpratabilir

Sponsorlu İçerik

Utah, Salt Lake City’deki Silicon Slopes Tech Summit 2020’de konuşan Mark Zuckerberg, 2020 için adeta bir Facebook rehberliği sundu. CEO, bir dizi insanı kızdırıp kızdırmayacağına bakılmaksızın şirketin ilkelerine bağlı kalacağını dile getirdi. Bu duruş insanların Libra’ya bakış açısını değiştirebilir mi?

Zuckerberg özellikle yeni yaklaşımın merkezinde güçlü şifreleme ve serbest konuşma olduğunu söyledi. Bu alanların her ikisi de sıcak tartışmalara konu olurken, Facebook, Aralık ayından beri siyasi reklam kuralları nedeniyle ciddi eleştiriler alıyor.

Şirket, mevcut yönetimin daha iyi bir kısmını siyasi reklamların nasıl düzenlenmesi gerektiğini yoğun bir şekilde tartışarak geçirmişti. Tartışmanın çoğu, Facebook’un reklamları yayınlamalarına izin vermeden önce haber hikâyelerini bağımsız olarak doğrulayıp doğrulamayacağı üzerine yoğunlaştı.

Ancak Zuckerberg, artık saltanatına tamamen bir son verdi. Bunun yerine, şirket reklam verenler için doğrulama yapmadan ifade özgürlüğüne izin verecek. Bu değişim olasılıkla bir dizi politik tepkiye neden olacak, ancak Zuckerberg bu durumu umursamıyor gibi görünüyor.

Libra ne olacak?

Bu duyurunun ilk bakışta bıraktığı izlenime bakılırsa, kuruluşa karşı insanlar için ileriye doğru atılan bir adım gibi görünüyor. Ancak, siyasi yansımalar Zuckerberg’in ihtimallerini ve dijital para birimi Libra’yı tehlikeye atabilir.

Facebook içinde inşa edilmiş merkezi bir stablecoin olan uluslararası ödeme platformu, zaten yasal incelemeyle karşı karşıya. Birçok milletvekili kara para aklama ve terörizmin tehlikeleri nedeniyle coin’in tamamen reddedilmesi çağrısında bulundu.

Zuckerberg, Kongre’nin karar vericilerini yönlendiriyor ve potansiyel onaylarını almaya çalışıyor gibiydi. Ancak, şeffaflıktan ve haber doğrulamasından uzak olan bu yeni hareket süreci rayından çıkarabilir.

İkilemde Kalmak

Duyuru ile Zuckerberg kendini herkesçe bilinecek bir şekilde bağlıyor. Libra’nın hükümet kaynaklarından destek alabilmesi için giderek daha şeffaf olması gerekir. Şeffaflık olmadığı takdirde paranın kullanımını çok az sayıda hükümet onaylayacaktır.

Bununla birlikte, platformdaki şeffaflık CEO’nun güvenli şifrelemeyi sınırlamasını ve konuşma özgürlüğünü azaltmasını gerektirir. Her ikisi de Zuckerberg’in Facebook’un amacına yönelik düşüncelerine karşıt. Bu gerçek bir ikilem.

CEO’nun devam edip etmediğine gelince, mevcut gidişat halen devam ediyor. Ancak Libra karşıtları, Bitcoin‘in dijital paranın geleceği olması için merkezi sorunlara işaret ediyor.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu